«Εισηγούμαστε την εξαίρεση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στις 23 Ιουνίου η καθηγήτρια Παδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είχε προηγηθεί ένα «μπαράζ» δημοσιευμάτων σχεδόν του συνόλου του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας μας, τα οποία έκαναν λόγο για... επικείμενη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Ενώ είχε διαμορφωθεί κλίμα και ατμόσφαιρα για την άρση της εν λόγω υποχρέωσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε κάτι το οποίο είτε ήταν αυτονόητο και ίσχυε ήδη είτε δεν κατέστη κατανοητό από κανέναν.

Γιατί, εάν η νέα οδηγία ήταν, πράγματι, δεν φοράμε μάσκες όταν κινούμαστε μόνοι μας στον ανοιχτό εξωτερικό χώρο, τι ακριβώς άλλαζε σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Υπήρξε ποτέ οδηγία της Επιτροπής Εμπειρουγνωμόνων του υπουργείου Υγείας για καθολική και γενικευμένη χρήση της μάσκας, ακόμη και όταν κινούμαστε απολύτως μόνοι μας στον ανοιχτό εξωτερικό χώρο; Εάν έβλεπα συνάνθρωπό μου σε απόσταση πενήντα μέτρων από εμένα, στο δρόμο, υπήρχε οδηγία για να χρησιμοποιήσω μάσκα; Όχι, δεν υπήρξε ποτέ τέτοια οδηγία.

Συνεπώς, η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το χαρακτήρα μίας δήθεν νέας απόφασης και μίας δήθεν νέας ανακοίνωσης εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μία πάγια αυστηρή σύσταση εκ μέρους της Επιτροπής για υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον επήλθε τελικά το επικοινωνιακό «βατερλό», το οποίο οδήγησε από την επόμενη κιόλας ημέρα στις εικόνες των πολιτών, οι οποίοι περπατούν μαζικά στους δρόμους χωρίς χρήση μάσκας, και μάλιστα υπό το κράτος της εδραίας πεπεοίθησής τους ότι αυτή η αλλαγή στη δημόσια συμπεριφορά τους έναντι της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού αποτελεί μία νέα οδηγία εκ μέρους των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Και όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμη, επειδή πολλές φορές έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο τι ακριβώς λέει κανείς, αλλά και με ποιον ακριβώς τρόπο το λέει.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να παραδεχθούμε όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, ότι δεν αποτελεί στρατηγική ήττα ή ταπεινωτική υπαναχώρηση για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εάν αναγνωρίσει η ίδια η Επιτροπή ότι διέπραξε ένα λάθος στον τρόπο με τον οποίον επικοινώνησε στις 23 Ιουνίου μία πάγια σύστασή της για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.