Ξεχνάμε πολύ εύκολα και πολύ συχνά ότι η πλέον σημαντική και αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την προστασία μας από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 δεν είναι άλλη από την φυσική αποστασιοποίηση.

Οφείλουμε να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις στους δημοσίους χώρους, προκειμένου να προστατεύσουμε τους άλλους, αλλά, κυρίως, προκειμένου να προστατεύουμε τον εαυτό μας από μία τυχόν μόλυνση από τον νέο κοροναϊό.

Θα ήταν πολύ εύκολο για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να συστήσει με μιας την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στους δημόσιους χώρους, μία σύσταση συνεπαγόμενη αυτομάτως από τον σχετικό δημόσιο διάλογο και τις ανάλογες συστάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Κι όμως, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου johns Hopkins των ΗΠΑ έχει ήδη διατυπώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα γνώμη σχετικά με την χρήση της διπλής μάσκας. Τι λέει;

Μας εξηγεί πολύ απλά ότι, με τη χρήση διπλής μάσκας, ενδέχεται βασίμως να επέλθουν δύο τινά:

- Να αποδυναμωθεί έτι περαιτέρω η ισχυρή σύσταση και η υποχρέωση των πολιτών να διατηρούν τις αναγκαίες και πολύτιμες αποστάσεις στους δημόσιους χώρους, καθώς θα νομίζουν ότι η χρήση διπλής μάσκας εκ μέρους τους προσφέρει υπερπροστασία στους ιδίους και

- Να προκληθεί μία τέτοια δυσκολία στην κίνηση και την αναπνοή μας με τη χρήση της διπλής μάσκας, με αποτέλεσμα ορισμένοι από εμάς να προχωρήσουν τελικά στην αφαίρεση της διπλής μάσκας και, δυστυχώς, στην μη χρήση μάσκας στους κλειστούς και στους δημοσίους χώρους.

Καλό είναι, λοιπόν, να μη βιαζόμαστε, αλλά να αφήσουμε απερίσπαστη την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να μελετήσει και να σκεφθεί όλες τις λεπτομέρειες και όλες τις τυχόν λανθάνουσες δυσλειτουργίες, τις οποίες συνεπάγεται η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στους κλειστούς και τους δημοσίους χώρους.

Έως τότε να φοράμε συστηματικά τις μάσκες μας, αυτές τις οποίες φοράμε μέχρι σήμερα, και να προσέχουμε ιδιαιτέρως, προκειμένου να μην παραβιάζουμε την αρχή της φυσικής αποστασιοποίησης, είτε στους κλειστούς είτε στους δημοσίους χώρους.