Πέραν από την ακατανόητη κατηγορία περί… «διπλού συστήματος καταγραφής των ημερησίων κρουσμάτων» του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, για το οποίο επιπλήττεται κάκιστα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), πήρε το μάτι μας «παράπονα» ακόμη και για την… απουσία του δείκτη θετικότητας από τα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία του Οργανισμού.

Κι εάν για τον δείκτη θετικότητας μπορούμε να πούμε ότι εκείνοι οι οποίοι δεν τον έχουν… ανακαλύψει ακόμη στα επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ είναι απλώς όσοι δεν κατάλαβαν ποτέ στο Δημοτικό την απλή μέθοδο των τριών, η κατηγορία για το «διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων», για το οποίο επιπλήττεται ο ΕΟΔΥ, πρέπει να συνοδεύεται από την καταγραφή της αιτίας για την οποία ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί (ναι;) στον ΕΟΔΥ.

Ισχυρίζονται ορισμένοι, λοιπόν, ότι ο ΕΟΔΥ κατακρατεί τα πραγματικά στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας και τροφοδοτεί, παράλληλα, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τον ίδιον τον πρωθυπουργό με επίπλαστα στοιχεία; Και ποιος είναι ο λόγος για αυτή την παρανοϊκή πρακτική; Άγνωστο…

Επίσης, τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία λένε (;) ότι κατακρατεί ο ΕΟΔΥ, τι τα κάνει ο Οργανισμός; Τα εξαφανίζει; Τα αρχειοθετεί; Τα πουλάει; Τα καταστρέφει; Έλεος…

Είναι προφανές ότι «διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων» όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρχει, καθώς δεν υφίσταται καμία λογική βάση πάνω στην οποία θα αναπτυσσόταν αυτό το… διπλό σύστημα.

Το θέμα είναι πιο απλό. Ο ΕΟΔΥ δεν διαθέτει πολλά από τα στοιχεία, τα οποία θα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς ο ΕΟΔΥ δεν προχωρεί σε στατιστική επεξεργασία ούτε σε αναλυτική κατανομή των λίγων – κακώς λίγων – διαθέσιμων στοιχείων στον ίδιον τον Οργανισμό.

Δείκτη θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα δεν «βγάζει» ο ΕΟΔΥ, δεν τον γνωρίζει καν. Άλλο παράδειγμα: Ο ΕΟΔΥ δεν γνωρίζει καν πόσα από τα κρούσματα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακώς σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της χώρας μας, αφορούν συγκεκριμένα φιλοξενούμενους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και πόσα αφορούν το προσωπικό των ΜΦΗ… Απίστευτο; Αληθινό.

Με απλά λόγια, ο ΕΟΔΥ κατηγορείται για κάτι το οποίο απλώς δεν υπάρχει. «Διπλό σύστημα…». Ο ΕΟΔΥ όφειλε να είχε προχωρήσει σε αναλυτική στατιστική επεξεργασία των

επιδημιολογικών στοιχείων, τα οποία συλλέγει και καταγράφει καθημερινώς, αλλά δεν το έχει πράξει.

Ε, λοιπόν, να κατηγορήσουμε τον ΕΟΔΥ για αυτή την πολύ σοβαρή παράλειψη, η οποία, δεν προέκυψε καν σήμερα ή χθες… Αλλά να κατηγορούμε τον Οργανισμό για ιστορίες με αρκούδες, δεν είναι ούτε έντιμο ούτε δεοντολογικό.