Μία μεγάλη παρεξήγηση σοβεί εδώ και λίγες ημέρες στη δημόσια συζήτηση στη χώρα μας, συγκεκριμένα από τότε που κατέστη γνωστό ότι οι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι θα καταφθάνουν αεροπορικώς ή άλλως πως στην Ελλάδα δεν θα υποχρεώνονται σε διαγνωστικά μοριακά τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.

Η ανησυχία είναι εύλογη, εάν η ως άνω περιγραφή του θέματος ήταν η πλήρης και οριστική. Δεν είναι, όμως…

Λείπει από την περιγραφή του θέματος η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διενεργεί δειγματοληπτικά διαγνωστικά μοριακά τεστ στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας.

Το δείγμα μπορεί να αφορά το 10% επί του συνόλου των αφιχθέντων, αλλά μπορεί να αφορά και το 60% ή το 80% των αφιχθέντων.

Τι ισχύει για τους ξένους τουρίστες στη χώρα μας; Ισχύει ότι αυτοί δεν υποχρεώνονται να καταβάλλουν το υψηλό σχετικά αντίτιμο, προκειμένου να υποβληθούν υποχρεωτικά σε διαγνωστικό τεστ, άμα τη αφίξει στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό για τον κάθε ξένο τουρίστα, όμως, να βρεθεί εντός του δείγματος, στο οποίο θα διενεργείται από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές διαγνωστικό τεστ, χωρίς, ασφαλώς, την οικονομική επιβάρυνση του συγκεκριμένου ξένου τουρίστα.

Να θυμίσουμε κάτι ακόμη; Η ίδια συζήτηση περί διαγνωστικών τεστ στα αεροδρόμια και, γενικώς, σε όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα μας είχε αναπτυχθεί επίσης στις αρχές της εξάπλωσης της επιδημίας στην Ευρώπη, όταν η Ελλάδα δεν είχε καταγράψει ακόμη κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Ούτε τότε εκρίθη σκόπιμο και λειτουργικό ή αποτελεσματικό να διενεργείται τεστ σε κάθε αφιχθέντα στη χώρα μας και αυτή η απόφαση δεν έχει αποδειχθεί ως λανθασμένη από κανέναν.

Αντιθέτως, οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας διενεργούσαν τότε μαζικά τεστ διάγνωσης για τον νέο κοροναϊό στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της γείτονος. Δεν χρειάζεται εδώ ο παραμικρός σχετικός σχολιασμός…

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε ήταν ποτέ η διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Το πρόβλημα είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν διαρκώς – και μέσω τεστ – την πιο πιστή επιδημιολογική εικόνα για τη διασπορά της νόσου COVID – 19 στα ελληνικά νησιά, να έχουν σε πλήρη και διαρκή ετοιμότητα όλον τον απαραίτητο μηχανισμό, προκειμένου να διακομίζονται και να αεροδιακομίζονται εγκαίρως και με ασφάλεια τα ενδεχόμενα κρούσματα του SARS – COV 2, καθώς και να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση των επαφών τους.