Κι εάν χρειασθείς θωρακοχειρουργό, μέσα στις γιορτές, και βρίσκεσαι στην Αθήνα, σε ποιο νοσοκομείο θα πας;

Θα ξεκινήσεις, ασφαλώς, από το «ΚΑΤ», στο οποίο θα σου πουν ότι λείπει ο θωρακοχειρουργός και, συνεπώς, θα πρέπει να τρέξεις στον «Ευαγγελισμό», στο κέντρο της Αθήνας…

Εάν, μάλιστα, δεν εφημερεύει ο «Ευαγγελισμός», θα υποχρεωθείς να τρέξεις όσο το δυνατό γρηγορότερα στο «Ασκληπιείο» της Βούλας… Έτσι, θα έχεις γνωρίσει όλο το Λεκανοπέδιο!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για προσλήψεις επιμελητών γιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου αυτοί να στελεχώσουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, αλλά δεν ακούμε το ίδιο συχνά για προσλήψεις γιατρών, προκειμένου αυτοί να στελεχώσουν πραγματικά αυτόνομα ΤΕΠ. Τέτοια ΤΕΠ απλώς δεν υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας!

Κι όμως, αυτό έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο: Τέσσερα ή πέντε αυτόνομα πλήρως στελεχωμένα ΤΕΠ, τα οποία θα αποτελούν το πρώτο σημείο συνάντησης των ασθενών με το δευτεροβάθμιο επίπεδο του δημοσίου συστήματος Υγείας στο Λεκανοπέδιο.

Τέσσερα ή πέντε αυτόνομα ΤΕΠ, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και στελεχωμένα από όλες τις νοσοκομειακές ιατρικές ειδικότητες, τα οποία θα εφημερεύουν καθημερινώς και για όλο το εικοσιτετράωρο στο Λεκανοπεδιο.

Ένα τέτοιο μοντέλο, ένα τέτοιο μητροπολιτικό μοντέλο διάρθρωσης του πρώτου επιπέδου του δευτεροβάθμιου δημοσίου συστήματος Υγείας στο Λεκανοπέδιο αντιστοιχεί στην Αττική και πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να θέτουμε όλο τον σχεδιασμό των προσλήψεων μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όχι για τη στελέχωση των ΤΕΠ όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, αλλά για τη στελέχωση των τεσσάρων – πέντε αυτόνομων ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου και, προφανώς, για τη στελέχωση των επιμέρους κλινικών και των επιμέρους τμημάτων και εργαστηρίων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.

Πρόκειται για σκέψεις τις οποίες πολλοί έχουν σκεφθεί και έχουν συζητήσει συστηματικά και αναλυτικά, αλλά ουδείς έχει θέσει ποτέ σε εφαρμογή…