«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Η έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση και διάγνωση σώζει ζωές. Είναι μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε!».

Με αυτό το μήνυμα υποδέχεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την αυριανή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, αλλά, εάν ο υπουργός Υγείας έμενε μόνον σε αυτό το – ασφαλώς πολύ σημαντικό, κατά τ’ άλλα – μήνυμα, δεν θα είχε προσφέρει τίποτε περισσότερο από εκείνα τα οποία προσέφερε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια των 4,5 ετών, που διαχειρίστηκε ένα από τα πιο επείγοντα και ζέοντα θέματα της Υγείας, και δη της υγείας των γυναικών…

Το λέμε αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία υπουργός Υγείας δεσμεύεται δημοσίως για πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες, απλές δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Δράσεις οι οποίες έχουν και θεσμικά χαρακτηριστικά, αλλά και χαρακτηριστικά στάσης ζωής μέσα στην καθημερινότητα των γυναικών της Ελλάδας.

Έτσι, ο Βασίλης Κικίλιας, με ένα tweet του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, δεσμεύεται δημοσίως, εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Μαστού, για δύο πολύ σημαντικές άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας:

Δεσμεύεται, λοιπόν, για την ανάπτυξη οργανωμένων προγραμμάτων προσυπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό, καθώς και για τη δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια της χώρας μας.

Ο Βασίλης Κικίλιας υποβάλλει με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη βάσανο του δημοσίου ελέγχου και της δημοσίας λογοδοσίας, μιας και αποφεύγει ένα δακρύβρεχτο, συγκινητικό και αρκούντως βερμπαλιστικό μήνυμα για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού και δίνει την ευκαιρία σε κάθε πολίτη, σε κάθε γυναίκα να διαπιστώσει η ίδια μετά από έναν χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου 2020, εάν ο Βασίλης Κικίλιας έδρασε με συνέπεια ως προς τις εξαγγελίες του, καθώς και εάν έδρασε αποτελεσματικά και προωθητικά ως προς τον μεγάλο στόχο της πρόληψης του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.