Επειδή πολλά ακούγονται τώρα τελευταία για τις αλλαγές που προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «γαλάζιο» κομματικό μηχανισμό και δη στο επικοινωνιακό επιτελείο, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια μίνι… αναδρομή όσον αφορά την τύχη των προσώπων που βρέθηκαν διαχρονικά δίπλα στους αρχηγούς της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργούς. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά ορισμένοι νεόκοποι παράγοντες, δείχνουν να ξεχνούν το παρελθόν, που σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται να προδιαγράφει και το μέλλον…

Η ιστορία ξεκινά από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον άνθρωπο που είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επικοινωνία της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και θεωρείτο το αδιαμφισβήτητο alter ego του πρώην πρωθυπουργού, την περίοδο που προηγήθηκε της εκλογικής του νίκης του 2004. Η τραγική πολιτική ειρωνεία για τον Πατρινό που κάποτε ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει… Σαλώμη που ζητούσε την κεφαλή του επί πίνακι, ήταν το γεγονός ότι όταν τελικώς ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας εκείνος είχε απομακρυνθεί (και μάλιστα πολύ καιρό πριν) από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο να τον αντικαθιστά. Έκτοτε και παρά τη νίκη της ΝΔ, ήταν φανερό πως η πολιτική καριέρα του Σπηλιωτόπουλου θα έπαιρνε την κατιούσα. Αφού αρχικά έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος, βολεύτηκε στην συνέχεια με το υπουργείο Τουρισμού. Τελικώς μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων βρέθηκε επί της ουσίας στο απόλυτο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Εσχάτως, επιδιώκει να ρίξει γέφυρες στην Πειραιώς μπας και υπενθυμίσει την παρουσία του, ωστόσο, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο να επιστρέψει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Ούτε όμως για τον διάδοχό του τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ο Θοδωρής Ρουσόπους αφού πιστώθηκε δικαίως ένα μεγάλο κομμάτι όσον αφορά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του 2004, εξελίχθηκε -ως υπουργός Επικρατείας- σε άτυπο Νο2 της τότε σύνθεσης του Μεγάρου Μαξίμου. Όμως, λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 200, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, παίρνοντας πάνω του μεγάλο βάρος της περιβόητης υπόθεσης Βατοπαιδίου για την οποία στο τέλος δικαιώθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και οι λοιποί εμπλεκόμενοι. Σήμερα, ο άνθρωπος ο οποίος στην διάρκεια της θητείας του στο πλευρό του Καραμανλή απέκτησε τόσο φανατικούς φίλους, όσο και ορκισμένους εχθρούς εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός πολιτικής, αν και διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το σύστημα Μητσοτάκη, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετά σενάρια περί ολικής επαναφοράς του. Bλέπετε εκτός των άλλων και παρά τις διάφορες αμφίσημες απόψεις που εκφράζονταν την περίοδο της κυριαρχίας του, είναι κοινώς αποδεκτό πως ενώ… καιγόταν κυριολεκτικά το πολιτικό σκηνικό γύρω από τον Κώστα Καραμανλή, ο ίδιος μ' έναν μαγικό τρόπο έμενε ανεπηρέαστος -επικοινωνιακά τουλάχιστον- από τις εξελίξεις…

Στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο εξ απορρήτων που έγινε αποδιοπομπαίος τράγος λόγω της περιβόητης συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη ήταν ο Τάκης Μπαλτάκος. Ο άνθρωπος που έριχνε την τελευταία ματιά σε όλα τα σημαντικά ψηφοδέλτια και κατά καιρούς αναλάμβανε ουκ ολίγες μυστικές αποστολές (δικηγόρος με σημαντικές επαφές στον πολιτικό, επιχειρηματικό και νομικό κόσμο) και για τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός διερήγνυε τα ιμάτιά του (παρά τα όσα του καταλογίζονταν κατά καιρούς), βρέθηκε σ' ένα απόγευμα όχι μόνο εκτός Μαξίμου, αλλά και εκτός διαφόρων κέντρων αποφάσεων στα οποία αν μη τι άλλο είχε δώσει ισχυρό στίγμα.

Κοίτα τώρα τι θυμηθήκαμε ενόψει των εσωκομματικών αλλαγών που ετοιμάζει ο Κυριάκος και οι οποίες όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι θέμα… εικοσιτετραώρων.