Μέχρι τώρα, σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο βλέπαμε τον πρωθυπουργό να λειτουργεί έχοντας το πάνω χέρι, αφού είτε κάλπαζε προς την εξουσία, είτε ήταν ηλίου φαεινότερο το 2015 ότι θα παρέμενε σε αυτή.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επι της ουσίας το κυβερνών κόμμα ήταν και είναι (και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι) ένα πολιτικό one man show, θα πρέπει στον δημόσιο λόγο του να αντιπαρέλθει όχι πια τα αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης. Κι όχι μόνο στο μέτωπο των ευρωεκλογών, αλλά και σ’ αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο οι εκπρόσωποι της Κουμουνδούρου επιχείρησαν να… λησμονήσουν τεχνιέντως στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο πρωθυπουργός μπαίνει πια στην διαδικασία να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα, καθώς ο ίδιος δεν είναι πια κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Μέχρι πρότινος μιλούσε και δρούσε με τον αέρα του επικοινωνιακού του χαρίσματος, το οποίο ήταν καταλυτικός παράγων για τις διαδοχικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ. Από δω και μπρος θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει και με την πλάτη στον τοίχο.

Τα έως τώρα δείγματα που έχει επιδείξει πάντως στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάθε άλλο παρά συγκλίνουν στην κατεύθυνση της διατήρησης της ψυχραιμίας του και άρα στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής.