Ο κύβος ερρίφθη! Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι κάλπες θα στηθούν ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου.

Ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πως από την πλευρά του θα ωθήσει στο να γίνουν δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου. Η μόνη περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης εάν, βεβαίως, τα «κουκιά» βγαίνουν, εάν δηλαδή τα δύο κόμματα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25, συγκεντρώνουν πάνω από 150 βουλευτές.

Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά τη φθορά της η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, έστω και με συρρικνωμένη διαφορά. Αλλά ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα, το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Ανδρουλάκης θα συμπράξει μαζί του. Ο όρος που έχει θέσει να είναι τρίτος πρωθυπουργός δεν φαίνεται πως θα είναι εμπόδιο, αφού ο Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί πως το συζητάει.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα: είναι κοινό μυστικό πως κάποιοι από τους αυριανούς «πράσινους» βουλευτές (με σημείο αναφοράς τον Λοβέρδο) είναι εξαιρετικά αρνητικοί σε αυτή την προοπτική, ενώ, αντιθέτως, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Θα πειθαρχήσουν αυτοί οι βουλευτές εάν ο αρχηγός τους συμφωνήσει να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα διαχωρίσουν τη θέση τους; Και εάν διαχωρίσουν τη θέση τους, θα στερήσουν από τον επίδοξο κυβερνητικό συνασπισμό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι;

Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα τη δώσουν τα ίδια τα γεγονότα. Σήμερα, είναι πρόωρη ακόμα και η διατύπωση εκτιμήσεων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε τα πιθανά σενάρια και να θέσουμε τα αντίστοιχα ερωτήματα. Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ έλθει πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές. Κι αυτό, επειδή θα είναι σχεδόν απίθανη η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Και ο Τσίπρας έχει εκφρασθεί αρνητικά και ο Ανδρουλάκης δεν έχει κανένα συμφέρον να παίξει ένα τέτοιο χαρτί. Εκτός αυτών, θα είναι και μάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 151 βουλευτικές ψήφοι, δεδομένου ότι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είναι εκτός.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, λοιπόν, τι θα βγάλουν οι κάλπες στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, η ΝΔ θα έχει σημαντική πτώση στις πρώτες εκλογές, αφού σε αυτές είναι που θα διοχετευθεί η δυσαρέσκεια ακόμα και δεδηλωμένων ψηφοφόρων της. Έχοντας εν μέρει εκτονωθεί στις πρώτες κάλπες, στις δεύτερες αναμένεται να υπάρξει μία αυξημένη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Από πουθενά, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία, έστω κι αν για προφανείς λόγους ο Μητσοτάκης επιμένει σε αυτόν τον στόχο.

Το μπαλάκι, λοιπόν, τη νύχτα των δεύτερων εκλογών θα περάσει στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ. Το εμπόδιο για μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ο όρος του Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Για το εάν μπορεί να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο ή για τις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει, θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3