Πολιτική είναι η διαχείριση των συµβόλων. Και σίγουρα η Αθήνα είναι ένα µεγάλο σύµβολο - έστω και αν απλά µιλάµε για την εκλογή του δηµάρχου της, έστω και αν απλά µιλάµε για εκλογές, από όπου είναι φυσιολογικό να µη λείπουν οι εκπλήξεις, οι οποίες συνήθως οφείλονται σε περισσότερους του ενός παράγοντες.

Ωστόσο, από εκεί µέχρι τη συµπεριφορά που επιδεικνύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολύ µεγάλη απόσταση. ∆ιότι συµπεριφέρονται σαν να µην υπήρξε ο πρώτος γύρος. Σαν να µηδενίστηκε το κοντέρ! Μέσα στη µέθη τους παριστάνουν ότι κέρδισαν - ενώ ο χάρτης της Ελλάδας παραµένει µπλε, ενώ η Νέα ∆ηµοκρατία µε τους υποψηφίους της, τους οποίους στήριξε ανοιχτά και οι ίδιοι αποδέχθηκαν τη στήριξή της, συγκέντρωσε ποσοστά µεγαλύτερα από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Από τον πρώτο γύρο η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε καθαρά έξι περιφέρειες συν µία, όπου πρόσφερε τη στήριξή της µαζί µε το ΠΑΣΟΚ. Στον δεύτερο γύρο κέρδισε άλλη µία περιφέρεια, ενώ σε άλλες τέσσερις εξελέγησαν πρόσωπα από τον δικό της ιδεολογικό χώρο, που απλά δεν αποτέλεσαν την επίσηµη υποψηφιότητα. Μιλάµε δηλαδή για οκτώ περιφέρειες όπου επιβραβεύθηκαν οι επιλογές της Νέας ∆ηµοκρατίας και τέσσερις όπου εξελέγησαν πρόσωπα προερχόµενα από την παράταξή της, ανάµεσά τους και ένας πρώην βουλευτής της. Απέµεινε µία περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας, όπου εξελέγη υποψήφιος για τον οποίο πανηγυρίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος δεν δέχτηκε τη στήριξή τους και αρνήθηκε να συναντηθεί µε τον κ. Κασσελάκη.

Οπως ως ανεξάρτητος κατέβηκε και κέρδισε τον ∆ήµο της Θεσσαλονίκης ο κ. Αγγελούδης, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας, που επίσηµα στηρίχθηκε από τη Νέα ∆ηµοκρατία, κέρδισε µε µεγάλο ποσοστό. Τι θα µας πει τώρα το ΠΑΣΟΚ; Οτι µέσω Αγγελούδη ανέβασε το ποσοστό του στη Θεσσαλονίκη; Αλλά αυτό… ξανακατεβαίνει µέσω Τζιτζικώστα; Και την ώρα που µε το ψηφοδέλτιο Αγγελούδη εξελέγησαν ουκ ολίγα στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας...

Αλλωστε, στη Θεσσαλία οι εκλογές πραγµατοποιήθηκαν σε πολύ µικρή χρονική απόσταση από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας και από το αποτέλεσµα φάνηκε καθαρά ότι οι πολίτες θέλησαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ∆ήµο της Λάρισας έχασε ο δήµαρχος που είχε στηριχθεί και εκλεγεί χάρη στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και κέρδισε ο υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο οποίος και εξελέγη. Εποµένως, τα κριτήρια και οι λόγοι που οδήγησαν στο συγκεκριµένο αποτέλεσµα στη Θεσσαλία ουδεµία σχέση έχουν µε τη «συνένωση προοδευτικών δυνάµεων».

Τελικά, από τις 13 περιφέρειες «κέρδισαν» µία και αυτή χωρίς ο νικητής να έχει αποδεχθεί τη στήριξή τους. Η εκλογή του Χάρη ∆ούκα στην Αθήνα, τέλος, δεν αποδεικνύει ούτε δικαιολογεί τις θριαµβολογίες περί «καθαρής νίκης» του κ. Ανδρουλάκη και τα περί «συνένωσης» του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ιότι τον κ. ∆ούκα ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι και είναι γνωστό ότι το ποσοστό της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν είναι 51%, αλλά 41%. Και στον πρώτο γύρο ο κ. Μπακογιάννης έλαβε το νεοδηµοκρατικό ποσοστό, απλά δεν έφτασε το 43%. Και οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του έλαβαν αντίστοιχα 14% και 13%. Η πραγµατικότητα είναι πως αλλού τα κακαρίσµατα κι αλλού γεννούν οι κότες…

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή