Όσοι από εμάς παρακολουθήσαμε την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης γίναμε μάρτυρες της τελευταίας απέλπιδας προσπάθειάς του να κρατηθεί στην εξουσία. Εγκλωβισμένος μέσα στο φανταστικό κόσμο που έχει πλάσει και οχυρωμένος πίσω από την μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της ΔΕΘ, έδωσε μια παράσταση που ξέρει κι ο ίδιος πως πρέπει να κατέβει άμεσα, γιατί τα εισιτήρια που κόβει έχουν μειωθεί δραματικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σειρά από υποκριτικές εξαγγελίες όπου δεν προτίθεται να υλοποιήσει, καθώς, αν είχε τέτοια πρόθεση, θα μπορούσε να τις θεσμοθετήσει και να τις εφαρμόσει άμεσα. Για ακόμα μία φορά όμως, δεν είδαμε ίχνος ειλικρίνειας και αυτοκριτικής ακόμα και για τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 99, χωρίς να έχει ομολογηθεί κανένα σφάλμα και, κυρίως, χωρίς να έχει ζητηθεί έστω μια συγγνώμη. Και ήταν θλιβερή, αν όχι εξοργιστική, η επίμονη άρνηση του κ. Τσίπρα να απαντήσει στο ερώτημα όλων των Ελλήνων αν γνώριζε ή όχι την ύπαρξη νεκρών εκείνο το βράδυ της μεγάλης καταστροφής που έδινε την τηλεοπτική του παράσταση.

Αντίθετα, όση έλλειψη θάρρους επέδειξε στις ευθύνες του, άλλο τόσο πλεόνασμα θράσους κατέγραψε όταν παρουσίασε ένα πλάνο ανάπτυξης της χώρας το οποίο δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας συστηματικά συγκρούεται, γιατί αυτή λέει ένα και μόνο πράγμα: Ότι σε τρεισήμισι χρόνια ο κ. Τσίπρας έφερε έφερε δύο μνημόνια αχρείαστα και υποθήκευσε το μέλλον μας.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό: Ο κ. Τσίπρας δεν είχε τίποτα να πει στη ΔΕΘ για τη δική μας γενιά, τη γενιά της υποαπασχόλησης και του brain drain. Δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο ανάπτυξης ρεαλιστικό, το οποίο θα πιθανολογεί βάσιμα τις προοπτικές μείωσης της ανεργίας στους νέους κάτω των 30 ετών, ούτε πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι φίλοι και τα αδέρφια μας.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του «Αύριο», της πρότασής μας για την Ελλάδα που αξίζει στους νέους, συναντηθήκαμε με πολλούς νέους επιχειρηματίες. Είμαι βέβαιος ότι οποιοσδήποτε από αυτούς άκουσε τον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να αμφιβάλλει – και αμφιβάλλει δικαίως – για το αν θα μπορεί να σταθεί η επιχείρησή του αν συνεχιστεί η καταστροφική

πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακόμα και οι αποσπασματικές και αδιάφορες αλλαγές στην Παιδεία έγιναν χωρίς το στοιχειώδες, την παραμικρή έστω μέριμνα για την σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την επιστροφή των νέων μυαλών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η δική μας γενιά με την παρούσα κυβέρνηση, αντί να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της χώρας μας, είναι η περισσότερο παραγκωνισμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Όσες εξαγγελίες και να έκανε ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του στις επερχόμενες εκλογές, το συμπέρασμα από την παρουσία του στη ΔΕΘ είναι ένα: Κανένας πολίτης, με εξαίρεση τους μετακλητούς του, δεν ενδιαφέρεται πλέον να ακούσει τις κενές υποσχέσεις του και δεν νοιάζεται για τις δηλώσεις του. Κανείς δεν τον πιστεύει, γιατί έχει αποδειχθεί ξεδιάντροπα ψεύτης και απολύτως αναξιόπιστος ακόμα και σε στοιχειώδη ζητήματα. Ένα μικρό δείγμα αυτής της απαξίωσης πρέπει να έλαβε από όσους πολίτες κατέκλεισαν το τουίτερ με το σύνθημα #ΔΕΘαΞεχάσουμε, καλύπτωντας τις φωνές των τρολλ της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας πολύ θα ήθελε να ξεχάσουμε, γι’ αυτό εξήγγειλε όσα εξήγγειλε, γι’ αυτό εξακολουθεί να κάνει τη νύχτα μέρα – εξάλλου, είναι τα μόνα πράγματα που ξέρει να κάνει καλά. Πλέον όμως είναι σίγουρο ότι οι πολίτες δεν θα ξεχάσουμε τα πεπραμένα της πιο καταστροφικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης: Δεν θα ξεχάσουμε το Μάτι και τη χυδαία αντιμετώπιση της τραγωδίας. Δεν θα ξεχάσουμε ότι πρώτα δίχασε τους πολίτες και μετά τους φτωχοποίησε, ζημιώνοντας την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δις ευρώ. Δεν θα ξεχάσουμε ότι από το βήμα της ΔΕΘ στήριξε την παραχώρηση Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας προς την ΠΓΔΜ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι κάθετα αντίθετη. Δεν θα ξεχάσουμε ότι από το βήμα της ΔΕΘ προσέβαλε 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας εκφράζοντας απροκάλυπτα την ελπίδα του να μην ζήσουν για πολύ όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 70 ετών, ως παράδειγμα αποτελεσματικής επίλυσης του προβλήματος του ασφαλιστικού. Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα.

Ο κ. Τσίπρας φόρτωσε την Ελλάδα γραμμάτια οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά και έστειλε σε όλους εμάς τον λογαριασμό. Σύντομα, όμως, οι Έλληνες πολίτες θα έχουμε την ευκαιρία να του ξεπληρώσουμε το πιο βασικό γραμμάτιο, αυτό της εξαπάτησης από έναν θρασύ και ανίκανο πολιτικάντη. Ως κοινωνία πάθαμε, μάθαμε και πλέον έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ξεχάσουμε το μάθημα με τα τόσο ακριβά δίδακτρα: Στις εκλογές που πλησιάζουν, ο κ. Τσίπρας θα αποτελέσει παρελθόν και το μαύρο κεφάλαιο της διακυβέρνησής του θα τελειώσει οριστικά όπως ακριβώς του αξίζει, δηλαδή με μια πρωτοφανή εκλογική συντριβή.

*Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ