Για τη χώρα, το πρώτο ζητούμενο για να ξαναβρεί τον βηματισμό της, μετά την “έξοδό της από τα μνημόνια”, όπως αναφέρει ψευδώς σε κάθε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και η ανάπτυξη. Δύο προϋποθέσεις απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές και καθόλου εύκολες.

Το καθεστώς που διέπει το επιχειρείν σε κάθε κράτος είναι οι υποδομές, η εργατική νομοθεσία, η απονομή δικαιοσύνης, η πολιτική σταθερότητα, η φιλικότητα και το ελκυστικό περιβάλλον και κυρίως η φορολογία. Σε όλα αυτά η Ελλάδα έρχεται ανάμεσα στους τελευταίους στη διεθνή κατάταξη.

Στην περίπτωση μας η μαγική λέξη είναι η «αξιοπιστία», την οποία η χώρα μας έχει χάσει. Έχει κακό όνομα που απομακρύνει και τον πιο καλοπροαίρετο και καλοκάγαθο (αν υπάρχει) επενδυτή. Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο που κυβερνήθηκε και συνεχίζει να κυβερνιέται ο τόπος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Για να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης, πρέπει οι ασκούντες εξουσία, να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της ανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Πρέπει η κυβέρνηση να πιστεύει στις επενδύσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού αλματωδώς μεγενθύνεται, από μετανάστες και πρόσφυγες, θα φέρουμε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη;

Όταν οι νέοι της χώρας μεταναστεύουν κατά πολλές χιλιάδες (το λεγόμενο brain drain) για το μεροκάματο, την περίθαλψη, την παιδεία, τη σιγουριά, το παρόν και το μέλλον τους, πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών;

Με τους συνταξιούχους ή με μισθούς 200, 300 και 400 ευρώ; Ναι, φύγαμε από τα μνημόνια, αλλά… καθαρά; Θα δούμε καλύτερες μέρες και πότε αυτές θα έρθουν; Θα δούμε κάποια διαφορά εκτός μνημονίων, πως και πότε; Τα όσα λέγονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μοιάζουν σαν παραμύθι. Όμως, από ότι φαίνεται και αυτό το παραμύθι, έχει… λύκο.

Στις επικείμενες ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές εκλογές θα συγκρουστούν από τη µία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, του αρνητισμού και της κοροϊδίας. Σε κάθε εκλογική διαδικασία, ο καθένας μας, έρχεται ενώπιον των ευθυνών του και αποφασίζει για τη ζωή του. Οφείλουμε να πράξουμε το σωστό και το σίγουρο είναι πως οι παραμυθάδες της πολιτικής μας ζωής θα γραφτούν στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας. Οι καιροί ου μενετοί.

* O Ντίνος Παπαδημητρίου είναι περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Άρτας και Δ/νων Σύμβουλος γνωστής Αναπτυξιακής Εταιρίας