Λίγες εβδομάδες μάς χωρίζουν πια από τις εκλογές του Μαΐου. Τις κρίσιμες αυτές εκλογές, που θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά, σταθερά και τολμηρά ή αν θα γυρίσει πίσω.

Το παραπάνω δίλημμα ουσιαστικά δεν υπάρχει. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ημέρες και τα έργα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να τα αντιπαραβάλει με την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία κληρονόμησε μια χώρα και μια οικονομία σε οριακό σημείο. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε πάρα πολλά. Ενδεικτικά και μόνο: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν απαλλαγεί από πενήντα φόρους και εισφορές. Όλοι μας πληρώνουμε πλέον 35% χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Ο συντελεστής της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα έπεσε από το 22% στο 9%. Ο εταιρικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις έπεσε από το 29% στο 22%. Ακόμα, καταργήθηκε οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος των γονικών παροχών.

Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022, αλλά και η ταχύτερη μείωση, σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι νέες επενδύσεις έφεραν παραπάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κατά έξι μονάδες. Παράλληλα, 1.600.000 συμπολίτες μας είδαν, έπειτα από 12 χρόνια, τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Όσο για τον βασικό μισθό, τον οποίο παραλάβαμε στα 650 ευρώ, τον αυξήσαμε κατά 20%, με αυτόν πλέον να ανέρχεται στα 780 ευρώ. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξαγωγές μας καταγράφουν συνεχή ρεκόρ. Η χώρα σήμερα αναπτύσσεται με ρυθμό τριπλάσιο από αυτόν της υπόλοιπης Ευρώπης. Η οικονομία απαλλάχθηκε από την επιτήρηση, που της είχε επιβληθεί το 2018, αναβαθμίστηκε 12 φορές και βρίσκεται κυριολεκτικά μισό σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα καθορίζει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πολιτική και προχωρά μπροστά, μιας και η Νέα Δημοκρατία δεν μιλάει με υποσχέσεις αλλά με αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική διαφορά της από τα υπόλοιπα κόμματα. Το μήνυμα των εκλογών πρέπει να είναι σαφές: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/4