Περισσότερη εντύπωση έκανε η απόφαση της κ. Γεννηματά να εκδιώξει από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ένα κορυφαίο στέλεχος, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά η πανελλαδική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με αντίστοιχη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως θεωρηθεί η σύγκριση αυτή υπερβολή. Όμως για όσους παρακολουθούν τις έρευνες των τάσεων της κοινής γνώμης την τελευταία τριετία και διαβάζουν πίσω από τα επιφανειακά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η πρόβλεψη για την νεοδημοκρατική νίκη ήταν περίπου ανάγνωση... βουλωμένου γράμματος. Τα κατά καιρούς ρεπορτάζ – αναλύσεις των «Παραπολιτικών», το επιβεβαιώνουν.

Είναι φυσικό όλοι όσοι ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα –ιδίως σε προεκλογική περίοδο- να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση της κ. Γεννηματά. Απόφαση που, κατά την άποψη όχι μόνο του γράφοντος, θα έχει εκλογικές επιπτώσεις σε ένα κόμμα που βολοδέρνει για να αυξήσει τα γκρεμισμένα ποσοστά του. Γιατί δεν λες και κατόρθωμα το να επιτύχει ενα ιστορικό κόμμα, με την μεγαλύτερη διάρκεια διακυβέρνησης στην Μεταπολίτευση, να περάσει στις ευρωεκλογές την Χρυσή Αυγή!

Φοβήθηκε άραγε την ηγετική της θέση η κ. Γεννηματά, ως απειλούμενη από τον πληθωρικό και διεκδικητικό, είναι η αλήθεια, Βενιζέλο; Μα οι ηγεσίες θεμελιώνονται όχι μόνο με τέτοιου είδους πυγμή, αλλά με στιβαρές θέσεις, πειστικό επιχειρηματολογημένο λόγο και δυνατότητα να προσελκύεις τις μάζες –όπως θα έλεγε και η κ. Σβίγκου.

Την έπεισαν κάποιοι παλαιοπασόκοι που εξακολουθούν να επηρεάζουν στο παρασκήνιο την Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς μάλιστα να έχουν συνειδητοποιήσει για ποιους λόγους ένα κόμμα του 46% βρέθηκε στο 6%; Και ότι για να βρει την παλιά περπατησιά του το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξοβελιστεί κάθε στοιχείο που συνδέεται με τους «εκσυγχρονιστές» του Κινήματος; Και ότι αν φύγουν αυτοί από την μέση είναι πιο εφικτή η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζουν ακόμη κάποια παλαιά στελέχη που πολιτικά έχουν γεράσει εδώ και καιρό; Και αν σκέπτονται κάτι τέτοιο κάποια μυαλά, πόσο ευφυές είναι να θέλεις να συνταχθείς με έναν συντριπτικά ηττημένο ο οποίος μάλιστα μπορεί να κάνει ...εισοδισμό στην παράταξη και να σε εξοβελίσει δεδομένου ότι είναι και πιο χαρισματικός από σένα ακόμη και μετά την συντριβή του;

Αυτή την μεταμόρφωση δεν επιδίωκε και ο κ.Τσίπρας;

Όποια και αν είναι η πραγματική αιτία της απόφασης της προέδρου του Κινήματος τρεις είναι οι υπό διαμόρφωση πολιτικές πραγματικότητες:

Πρώτον εδραιώνεται σο πολιτικό σκηνικό η κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ. Ως εκπρόσωποι μιας σταθεράς που έχει ανάγκη η ευρισκόμενη ακόμη σε κρίση χώρα.

Δεύτερον έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να υποστεί σοβαρή ζημία το ΚΙΝΑΛ

Τρίτον, λαμβάνοντας υπόψιν

(α) τον εξαφανισμό των μικρών κομμάτων

(β) τον σοβαρά κλονισμένο ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με δεδομένο το παγιωμένο, απ’ ό, τι φαίνεται ρεύμα της κοινωνίας προς την ΝΔ

(γ) τα προβλήματα ενότητας στο ΚΙΝΑΛ η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές θα έχει το εξής ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας με απόπειρες επιστροφή ίσως στα παραδοσιακά για την χώρα σχήματα δίπολων και δικομματισμού, που θα συμπληρώνονται από κάποιους πολιτικούς κομπάρσους.