Καιρό τώρα με βασανίζει η σκέψη, πώς να νιώθουν, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, τα νέα παιδιά, τα Ελληνόπουλα των 18, των 20, των 22 χρόνων; Μας βρίζουν; Μας απορρίπτουν; Αδιαφορούν;

Έβαλα απέναντί μου ένα παλικάρι 22 χρόνων που σπουδάζει στην Αγγλία και πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα και του έκανα ερωτήσεις. Θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις. Άλλα περίμενα και άλλα μου προέκυψαν.

- Τι σε ενοχλεί στην Ελλάδα;

«Οι καπνιστές που δεν σέβονται τον υπόλοιπο κόσμο, η ακρίβεια στο σουπερμάρκετ και το πολύ αργό internet».

- Τι σε θυμώνει;

«Αυτό που με θυμώνει δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα: Η αδιαφορία για το περιβάλλον. Η δική σας γενιά θα μπορούσε να το έχει εκτιμήσει καλύτερα για να μην αντιμετωπίζουμε σήμερα τέτοια καταστροφή. Αν υπήρχε περισσότερος σεβασμός στο περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού σήμερα».

-Ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια;

«Κάποιος που θέλει να μάθει, θα μάθει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Συνήθως το πτυχίο των ξένων πανεπιστημίων έχει μεγαλύτερη αξία. Στο εξωτερικό υπάρχει πιο ποιοτική γνώση, πιο μεθοδικός τρόπος εκμάθησης και αξιολόγησης».

-Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την Παιδεία στην Ελλάδα;

 «Δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη. Τα περισσότερα συστήματα Παιδείας έχουν κενά και ελλείψεις. Είναι περιορισμένη η ύπαρξη ερευνητικών εργασιών σε μαθήματα όπως Φυσικά, Χημεία, Βιολογία. Υπάρχει συσσώρευση θεωρητικών γνώσεων, λείπει η πρακτική εφαρμογή. Οι εξετάσεις βασίζονται στην παπαγαλία».

-Τι θα άλλαζες στο εκπαιδευτικό σύστημα;

«Θα μείωνα τις γραπτές εξετάσεις και θα έβαζα πιο πολλές έρευνες και πειράματα. Θα έκανα υποχρεωτική τη γυμναστική, σε καθημερινή βάση, για να μάθουν τα παιδιά από μικρά να αφιερώνουν μια ώρα της ζωής τους στην άσκηση. Θα άλλαζα τον τρόπο αξιολόγησης των πανεπιστημιακών καθηγητών. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι πρωθυπουργοί, είναι αγενείς, αδιαφορούν για τους μαθητές, δεν τους σέβονται. Για να μην πω για τα φακελάκια και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

-Ποια είναι η γνώμη σου για την τραγωδία στα Τέμπη;

«Το ότι κρατούν άνθρωποι στα χέρια τους τις ζωές των επιβατών είναι λάθος. Θα έπρεπε να γίνονται όλα μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και οι υπάλληλοι να υπάρχουν μόνο για εποπτεία. Τώρα που πέθαναν τόσοι άνθρωποι, θα ξυπνήσουν και θα τα φτιάξουν. Τραγικό, αλλά έτσι είναι. Εγώ βρίσκω πιο χοντρό τις λεηλασίες που γίνονται στους σταθμούς των τρένων, λες και είμαστε ζώα, αρουραίοι».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/3