Εξηγήστε στα παιδιά σας τι είναι η 25η Μαρτίου, για να μη νομίζουν ότι είναι μια αργία που συνοδεύεται από παρέλαση. Πείτε τους γιατί είναι διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική.

Μιλήστε τους για το θρησκευτικό μήνυμα της ημέρας με απλά λόγια: πως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε το μήνυμα του Θεού στην Παναγία ότι θα γεννήσει τον γιο του, τον Ιησού Χριστό, και αυτό το γεγονός ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Πείτε το απλά και περιεκτικά, χωρίς σύνθετες έννοιες, τα παιδιά δεν κάνουν πολύπλοκες σκέψεις. Αιτιολογήστε τους γιατί είναι ίσως η πιο σημαντική μέρα του έθνους σε ό,τι αφορά την ύπαρξή του. Ότι την 25η Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στους Τούρκους, έπειτα από τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης. Ότι οι λέξεις «πατρίδα και θρησκεία» κλείνουν μέσα τους τα πιστεύω και την ψυχή του ελληνικού λαού.

Πείτε τους ότι σήμερα τιμάμε τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα υψηλά ιδανικά του ελληνικού έθνους. Και αν δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη λέξη «ήρωας», βάλτε τα να διαβάσουν ιστορίες, όχι μόνο για τους προβεβλημένους, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Μπουμπουλίνα, Παπαφλέσσα, αλλά και για τους άλλους: Μιαούλη, Κανάρη, Κουντουριώτη, Υψηλάντη, Μπότσαρη, Τζαβέλλα, Νικηταρά, Πλαπούτα, Καρατάσο, Ρήγα Φεραίο. Αναλύστε τους τι σημαίνει σκλαβιά και περιγράψτε τους πώς το πείσμα και η θέληση για την ελευθερία έκαιγαν στην καρδιά των Ελλήνων ώσπου ωρίμασαν και η φλόγα έγινε επανάσταση. Γιατί η Ελληνική Επανάσταση, που ενέπνευσε όλον τον κόσμο, δεν ήταν έργο του νου αλλά της καρδιάς.

Διηγηθείτε τους ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση που δείχνουν τι σημαίνει να είσαι πατριώτης, να αγωνίζεσαι για την πατρίδα, να δίνεις και τη ζωή σου γι’ αυτή. Δώστε τους μια σημαία και προτρέψτε τα να την υψώσουν στο μπαλκόνι και να τη βλέπουν να κυματίζει. Γεμίστε την καρδιά των παιδιών περηφάνια, θυμίζοντάς τους ότι το «ελευθερία ή θάνατος» έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας, γιατί οι πρόγονοί τους ρίχτηκαν στη μάχη αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα ιερά χώματα της πατρίδας. Κι όταν το πέτυχαν, ολόκληρος ο κόσμος υποκλίθηκε σε αυτή τη μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα και έγινε το σύμβολο της ελευθερίας. Για την ελληνική σημαία, ρε γαμώτο!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/3