Στην ιστορία υπάρχουν πράγματι οι χρήσιμοι ηλίθιοι.

Είναι εκείνοι που προκαλούν χάος και καταστροφή και θεωρούν ότι το κάνουν εκτελώντας έναν ανώτερο σκοπό. Η θεωρία των χρήσιμων ηλιθίων είτε ανήκει στον Λένιν, όπως εικάζεται, είτε όχι, περιγράφει εγωπαθή πρόσωπα της δημόσιας ζωής παραδομένα στη σαγήνη της εξουσίας και της δημοσιότητας, σε τέτοιο βαθμό, που καταλήγουν να είναι άχρηστοι, πεπεισμένοι, ωστόσο, ότι εξυπηρετούν μια μεγάλη ιδέα. Άλλωστε, κατά τον Έσσε, όταν κάποιος κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει πως ήταν καθήκον του.

Είναι προφανές πως η πολιτική αναταραχή που δημιουργούν αυτοί οι τύποι οδηγεί καρφί σε αστικό πόλεμο και στρώνει το χαλί του εμφυλίου. Βούτυρο στο ψωμί των εχθρών της χώρας, που στοιχηματίζουν ήδη πότε θα αρχίσουμε να φοράμε κουκούλες και να καταδίδουμε ο ένας τον άλλον. Αν και κάποιοι έχουν καταργήσει και τις κουκούλες, δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Με θράσος επιδεικνύουν δεξιά και αριστερά (κυρίως αριστερά...) κατάπτυστες συμπεριφορές ως «μαγκιά». Εντάξει, μετά μπορεί να μαζέψουν την ουρά στα σκέλια, να κάνουν θεαματική κωλοτούμπα και να ζητήσουν συγγνώμη αν και βαρύμαγκες, γιατί είναι γλυκιά η εξουσία...

Όμως το κακό έχει γίνει, έχουν επιβάλει τοξικές και ρεβανσιστικές συμπεριφορές και έχουν βρει πρόθυμους μιμητές, που έχουν παρεξηγήσει την έννοια της δικαιοσύνης και του δικαίου. «Δίκαιο» για κάποιους είναι το λιντσάρισμα και η αυτοδικία: χωρίς στοιχεία και κατηγορητήριο, σε βαφτίζω ένοχο και καλώ τον κόσμο να σε λιντσάρει. «Δίκαιο» είναι οι μολότοφ και οι ξυλοδαρμοί. Θα κάψουμε μαγαζιά, αυτοκίνητα, σπίτια, θα ανοίξουμε μερικά κεφάλια, θα σπάσουμε βιτρίνες, διότι έτσι εκφράζουμε την αγανάκτησή μας .

Τελευταία, «δίκαιο» είναι αυτό που λέω εγώ, ο μάγκας ο πολιτικός, με χυδαιολογίες και απειλές. Δεν υπάρχουν διαδικασίες. Εγώ ξέρω. Εγώ είμαι το δίκαιο. Εγώ θα σας θάψω τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη. Εγώ σας έχω. Όχι, ρε μόρτη, δεν μας έχεις. Εμείς σε έχουμε. Γραμμένο. Σε κάτι παλιά μαύρα κατάστιχα, που θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία ως εφιάλτης. Κουραστήκαμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου η σοβαρότητα, τα επιχειρήματα, η ευπρέπεια δεν έχουν αξία, όπου κάθε μέρα ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει. Μπαφιάσαμε με τους δεξιόστροφους ή αριστερόστροφους φασίστες, που περιφέρουν παντού την τζάμπα μαγκιά τους. Είναι αποπνικτικός ο αέρας αυτής της πατρίδας, είναι ανυπόφορη η οσμή αυτής της ισοπέδωσης. Βαρεθήκαμε. Αδειάστε μας τη γωνιά, όποιοι κι αν είστε.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/3