«Δεν είναι αριστεία ποιος θα κρατάει τη σημαία» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και η εύλογη απάντηση σε αυτό προκύπτει αβίαστα: Ναι, αλλά κάποιος θα πρέπει να κρατάει τη σημαία, εκπροσωπώντας πράγματι όλους τους μαθητές και όχι τον εαυτό του. Και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «τυχαίος». Να προκύπτει, δηλαδή, όπως επιθυμεί η Αριστερά, με κλήρωση.

Το έχουμε επισημάνει και πάλι από τη στήλη. Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αν και εκπρόσωπος της «Αριστεράς του χαβιαριού», παραμένει μια προσωπικότητα απόλυτα συμπλεγματική και εμμονική. Πέραν αυτού, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά επιδεικνύει μια ακατανόητη αντιπάθεια για τους πιο επιτυχημένους, ικανούς, επιμελείς, συγκροτημένους. Προφανώς, υπάρχει δομικό λάθος στη σκέψη τους και, κατ’ επέκταση, στη στρατηγική αντιμετώπισή τους για την κοινωνία.

Αλλά το να βρίσκεσαι στην κορυφή μιας χώρας και να έχεις αναλάβει την εξουσία των αποφάσεων για τον λαό της, από μόνο του ως γεγονός θα πρέπει να σε απελευθερώνει από τέτοιες εμπλοκές.

Το δικαίωμα του πρώτου το απεδέχθη, άλλωστε, η «ελευθεριακή» Αναθεωρητική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, την ημέρα της ορκωμοσίας της ως κυβέρνησης, στο Προεδρικό Μέγαρο. Την εθνική συγκρότηση των Ελλήνων την ανεγνώρισε μέσα από τη σύμπραξή της με ένα δεξιό πολιτικό σχήμα, αλλά και με τις διακηρύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί της ενότητας του λαού.

Αυτό που δεν μπορεί, προφανώς, να κατανοήσει επαρκώς το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αντιμάχεται την αριστεία. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να δουν ότι στη βάση της κοινωνίας, πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς ή των κοινωνικών τάξεων, υπάρχουν ήθη και έθιμα που συνδέουν τους ανθρώπους και ένα από αυτά είναι ότι ο σημαιοφόρος θα είναι ο πρώτος στη βαθμολογία σε κάθε τάξη.

Οι «λοταρίες» και η εύνοια -ή όχι- της τύχης δεν αποτελούν αξίες. Δεν σχετίζονται με την επιβράβευση. Δεν δημιουργούν σεβασμό. Πάρτε πίσω την ρύθμιση, κύριε Τσίπρα. Βρείτε το θάρρος να εξελίξετε την Αριστερά. Διαφορετικά, οι ΑΝΕΛ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!