Κάνεις δεν μπορεί πλέον, τουλάχιστον «ελαφρά τη καρδία», να προσάψει στην ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας «λαϊκισμό». Γιατί πολύ δύσκολα, ελάχιστες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, κάποιος πολιτικός σε τροχιά εξουσίας θα παραδεχόταν σε συνέντευξη ότι εφόσον εκλεγεί μπορεί να χρειαστεί, έστω για κάποιες ημέρες, να επιβάλει capital controls στη διακίνηση κεφαλαίων. Το έκανε όμως η Μαρίν Λεπέν. Μάλιστα, οι τοποθετήσεις αυτές είναι ταυτόχρονες με την αύξηση της επιρροής της κατά 4 μονάδες, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, ή την ώρα που η αποχή απογειώνεται κατά 18%, με τους αναλυτές στη Γαλλία να εκτιμούν ότι αυτή λειτουργεί υπέρ της και όχι υπέρ του Εμ. Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν μιλά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για το ποια θα είναι η στρατηγική της εφόσον συμβεί η μεγάλη ανατροπή και κυριαρχήσει του Μακρόν. Θα ανακοινώσει άμεσα το Frexit και θα προχωρήσει ταυτόχρονα με τη Βρετανία σε διαπραγματεύσεις για έξοδο από το ευρώ. Ανησυχώντας για τις πρώτες αντιδράσεις των χρηματιστηρίων και των αγορών και για μαζική εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το πολύ γνωστό στην Ελλάδα «bank run», έστω και πρόσκαιρα είναι έτοιμη να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Λεπέν πάντως υπολογίζει, μετά την ανακοίνωση ότι η Γαλλία θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, στην περίοδο αστάθειας που θα υπάρξει να προκύψει σημαντική μείωση του χρέους μέσω του πληθωρισμού. Με δεδομένο ότι εκεί δεν υπήρξε Ευ. Βενιζέλος και PSI να περάσει το χρεοστάσιο από το εθνικό στο διεθνές δίκαιο, το χρέος θα περάσει στο γαλλικό φράγκο και θα υπόκειται στον πληθωρισμό. Αρα η Γαλλία στην προσέγγιση αυτή θα κερδίζει από τον αρχικό πανικό των διεθνών αγορών και των πιστωτών της, μέχρι που η νέα ανταγωνιστικότητα οδηγήσει σε ισορροπία την οικονομία της.

Στον σχεδιασμό της Λεπέν, από εκεί και πέρα, είναι η άμεση αναγγελία ανασύστασης του ECU, οπότε η Ενωση του ευρώ θα είναι απλώς μια γερμανική υπόθεση. Τι θα σήμαινε, άραγε, μια τέτοια γαλλική στρατηγική για την Ελλάδα; Ας το αφήσουμε για αργότερα, αφού οι πιθανότητες εκλογής της Λεπέν θεωρούνται περιορισμένες…