Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
katexomena
menelaos-tasiopoulos-
Μενέλαος Τασιόπουλος
Μενέλαος Τασιόπουλος

Κατεχόμενα: Πλυντήριο ''μαύρου χρήματος'' κι εγκλήματος

Θα πρέπει η Δύση και οι διεθνείς εποπτικές Αρχές της νομιμότητας να επέμβουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και με ελέγχους να επιβάλουν την τάξη

ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ εδάφη στη Βόρεια Κύπρο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν χώρο εκτός διεθνούς νομιμότητας και εκτός διεθνούς αναγνώρισης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μη διέπονται από κανόνες δικαίου και ασφάλειας τόσο ως προς τις συναλλαγές όσο και σε σχέση με τη διεθνή νομιμότητα και τους συναλλακτικούς και τραπεζικούς οργανισμούς κίνησης χρήματος. Η ευχέρεια που δίδεται εδώ και μισό αιώνα στο οργανωμένο έγκλημα και το κάθε τύπου λαθρεμπόριο με διεθνή δράση είναι μοναδική. Εγκληματικές συμμορίες και διαδρομές χρήματος κατευθύνονται προς την κατεχόμενη Κύπρο με απόληξη πολλές φορές την Τουρκία, της οποίας η «μαύρη οικονομία» σε διάφορες περιόδους ισοσκελίζει ή και συντηρεί την επίσημη οικονομία, αλλά και προς τον διεθνή περίγυρο πέραν των δυτικών προτύπων διεθνούς ελέγχου.

Η όλη πραγματικότητα της κατεχόμενης Κύπρου και της εκεί διαμορφωμένης εδαφικής οντότητας έγινε φανερή και πάλι, μετά τις σχετικές συλλήψεις από τις ελβετικές Αρχές ασφαλείας επικεφαλής και μελών εγκληματικής συμμορίας και τις αποκαλύψεις, με συγκεκριμένα ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του ελβετικού Τύπου, για τις σχέσεις που είχαν με τη διοίκηση της κατεχόμενης Κύπρου. Συγκεκριμένα τις επαφές του Ερσίν Ταλάτ με τον Εμίρ Γιαμάν που συνελήφθη από την Αστυνομία της Ζυρίχης μαζί με άλλους τέσσερις υπόπτους για συμμετοχή σε εγκλημα τικό δίκτυο. Αυτοί σύμφωνα με τις έρευνες των Ελβετών δραστηριοποιούνταν σε τυχερά παιχνίδια και στοιχηματικές εταιρείες, με έσοδα πολλών εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Οι εν λόγω, που κατηγορούνται για «ξέπλυμα χρήματος», συναντήθηκαν πρόσφατα με τον ανακηρυχθέντα πολιτικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα, Ταλάτ, υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, γιατί σκόπευαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Πέραν αυτού του συγκεκριμένου γεγονότος, είναι γνωστή η δράση εγκληματικών οργανώσεων στο νησί, που δραστηριοποιούνται σε καζίνα, παρατράπεζες και παραεμπόριο ψηφιακό και μη, trafficking, πορνεία. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που ισχύουν για το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Οι Τουρκοκύπριοι τυγχάνουν του προνομίου να κατέχουν κυπριακά διαβατήρια. Η Κύπρος ως γνωστόν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα οι Τουρκοκύπριοι προερχόμενοι από το εκτός διεθνούς νομιμότητας και εποπτείας βόρειο τμήμα κινούνται στην Ευρώπη και γενικώς με διαβατήρια Λευκωσίας. Παράλληλα υπάρχουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες αφορούν την Κύπρο, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της Νότιας, εντός της νομιμότητας και διεθνούς τάξης, Κύπρου από τη Βόρεια που παραμένει εκτός αυτών των «ραντάρ».

Τίθεται ένα ζήτημα. Ποιες είναι οι διεθνείς Αρχές δίωξης του «μαύρου χρήματος» αλλά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές δομές που θα πρέπει να ελέγξουν τις παράνομες δραστηριότητες στο νησί; Πώς είναι δυνατόν μισό αιώνα μετά να μην υπάρχει δίχτυ ασφαλείας για το «ξέπλυμα χρήματος» και όλα να κινούνται στο σκοτάδι; Ο πρόεδρος της Τουρκίας και η Άγκυρα εμφανίζεται να μιλά για δύο κράτη στο νησί. Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιδιώκουν διζωνική και δικοινοτική ενιαία Κύπρο. Για δεκαετίες όμως όλα μένουν αδρανή και το όλο διεθνές ζήτημα χαρακτηρίζεται «παγωμένο». Μέχρι να υπάρξει κινητικότητα επί της ουσίας σχετικά, δεν θα πρέπει η Δύση και οι διεθνείς οργανισμοί και εποπτικές Αρχές της νομιμότητας να επέμβουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και με ελέγχους και διώξεις να επιβάλουν την τάξη στα Κατεχόμενα, όπως ισχύει για την υπόλοιπη διεθνώς αναγνωρισμένη επικράτεια, υπό καθεστώς μάλιστα ευρωπαϊκών κανόνων;

Το status quo του Νότου δεν θα πρέπει επιτέλους να επιβληθεί στον Βορρά;

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/9