«Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Ο τρόπος και το επίσημο ύφος αποφασιστικότητας που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, μέλους της ελληνικής μειονότητας και στελέχους του πολιτικού σχηματισμού της Ομόνοιας, δύο μόλις ημέρες πριν από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, δεν αποτελούν μόνο σαφές μήνυμα. Αλλά εμπεδωμένη δέσμευση για την ακολουθούμενη πολιτική από την πλευρά της Ελλάδας τόσο εντός της ευρωπαϊκής οντότητας όσο και σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Η απρόβλεπτη σύλληψη Μπελέρη δείχνει ότι η Αλβανία, παρά τις προσδοκίες που υπάρχουν ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, παραμένει «ανώριμη» Δημοκρατία. Ο Έντι Ράμα ως πρωθυπουργός της χώρας από τη μία πλευρά συμπεριφέρεται ως «γενίτσαρος», εξαιτίας και της ελληνικής καταγωγής του, σε βάρος της αναγνωρισμένης εκ των διεθνών συνθηκών εθνικής μειονότητας που διαβιοί στην επικράτεια ευθύνης του από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά, το χειρότερο, δείχνει πάντα υποχείριος και όργανο του συστήματος συμφερόντων του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος που έχει ως στόχο τον έλεγχο της εκμετάλλευσης των μειονοτικών περιοχών που βρέχονται από τη θάλασσα, απέναντι από την Κέρκυρα.

Αξίζει να αξιολογηθεί το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρης ως υποψήφιος δήμαρχος σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπήρχαν συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες, εθεωρείτο «φαβορί», να εκλεγεί χθες δήμαρχος Χειμάρρας. Ταυτόχρονα ο κ. Μπελέρης μαζί με την Ομόνοια συντασσόταν και συντάσσεται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης έναντι του κόμματος του κ. Ράμα. Κατέληξε δύο μόλις ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στη φυλακή με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων και άλλα τινά. Η κατάσταση στην Αλβανία ως προς ην πολιτειακή ασφάλεια είναι προβληματική για τα δεδομένα της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς της φιλελεύθερης τάσης της Κεντροδεξιάς. Έχει δείξει όμως στα χρόνια της πρωθυπουργίας του έμπρακτα ότι κάνει πολύ σωστούς υπολογισμούς ως προς τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο που τα υπερασπίζεται, όχι μέσα σε ένα πλέγμα περίκλειστου εθνικισμού αλλά διεθνούς εκπροσώπησης και προσφυγής. Ο κ. Ράμα από την άλλη είναι γνωστός για τον κυβερνητικό αριβισμό του στα θέματα της ελληνικής μειονότητας. Η επίσκεψη Μητσοτάκη πριν από λίγο καιρό στην Αλβανία, με περιοδεία στη Χειμάρρα -δεν είχε μεταβεί Έλληνας πρωθυπουργός και στις άλλες μειονοτικές περιοχές νοτιότερα- έδειξε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους Έλληνες στις συγκεκριμένες περιοχές, οι περιουσίες των οποίων, αλλά και οι ζωές κάποιες φορές, τίθενται στο «στόχαστρο» Ράμα και των υπηρεσιών της Αλβανίας που αυτός ελέγχει.

Το μέλλον της Αλβανίας στη Δύση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις τοποθετήσεις και τη συνεργασία, διασυνοριακή και μη, που έχει με την Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Ράμα και φρόντισε με τον δικό του τρόπο να του υπενθυμίσει χθες ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τα επίσημα διαβήματα που έχουν προηγηθεί.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/5