Στην Κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ειδικά αυτές που φιλοξενούν πανεπιστήμια, συγκεντρώνονται πολίτες, φοιτητές, μαθητές.

Οι συγκεντρώσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες της εποχής των μνημονίων. Εδώ δεν έχουμε κραυγές, δεν έχουμε ένταση, δεν έχουμε επιθέσεις απέναντι στο Κοινοβούλιο. Εδώ έχουμε σιωπή, έχουμε κεριά αναμμένα για τις ψυχές που χάθηκαν, έχουμε δάκρυα στα μάτια. Οι εξτρεμιστές που πετούν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ δεν έχουν κανενός τύπου συνεκτική σχέση με τους συγκεντρωμένους πολίτες. Είμαστε πολύ μακριά από τις «πλατείες των αγανακτισμένων», και σωστά. Δεν βρισκόμαστε πλέον απέναντι στην «ξένη εντολή» του Σόιμπλε και των συν αυτώ.

Δεν μας κυβερνούν κυβερνήσεις «προθύμων», που εκποιούν τη χώρα μας και τις περιουσίες μας έναντι χρεών, εφαρμόζοντας την τιμωρητικού χαρακτήρα «ξένη εντολή». Είμαστε πολύ μακριά από τα δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας. Είμαστε αυτεξούσιοι. Με τους νεκρούς και τους τραυματίες μας, οι περισσότεροι
Η τραγωδία στα Τέμπη είναι εθνική μας υπόθεση
φοιτητές, στα πόδια μας. Είμαστε εμείς και οι εαυτοί μας. Η τραγωδία στα Τέμπη είναι εθνική μας υπόθεση. Οι ευρωπαϊκές δομές, στην προκειμένη περίπτωση, και λεφτά μάς δώσανε και οι παρεμβάσεις τους ήταν σοβαρές και, αν υπήρχαν πιέσεις και «εμμονές» από την πλευρά τους, οι δικές μας κυβερνήσεις τις δέχθηκαν. Όχι η σημερινή. Οι τελευταίες. Που σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει κομματικού χαρακτήρα ανάλυση και αντιπαράθεση, αλλά εθνικού χαρακτήρα συζήτηση.

Κάτι ξεχάσαμε

Έχουμε πρόβλημα διαφθοράς, κομματισμού, ανευθυνότητας, «ωχαδερφισμού», κυνισμού, ανεπάρκειας, θεσμικής ασάφειας, προγραμματισμού. Έχουμε προχωρήσει σε πολλά, αλλά έχουμε μείνει πίσω σε άλλα. Κάτι ξεχάσαμε από την εποχή των μνημονίων. Την καταγραφή της συνολικής πραγματικότητας που άφησαν πίσω. Επεκράτησε η στρατηγική «πάμε εμπρός». Με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και νεωτερικό πνεύμα, χωρίς «αγκυλώσεις». «Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη
Και η ανάπτυξη, η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός, οι ξένες επενδύσεις, η διεθνής συνεργασία θα φέρουν την τελική εξέλιξη
φθορά», ο στίχος του Ελύτη που έγινε σλόγκαν και στρατηγική. Και η ανάπτυξη, η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός, οι ξένες επενδύσεις, η διεθνής συνεργασία θα φέρουν την τελική εξέλιξη, που θα αποκόψει την Ελλάδα του 2030 από την Ελλάδα και τις «εμπλοκές» ή τα απομεινάρια του χθες. Το θεώρημα ήταν «όπτιμουμ», αλλά προϋποθέτει πολύ ισχυρή συγκρότηση και αυστηρή μεθοδολογία κυβερνητική, πολιτική και πολιτειακή, που τελικά δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα. Οι 57 νεκροί στα Τέμπη και μια τραγωδία εξαιτίας της απουσίας ηλεκτρονικής διοίκησης στους σιδηρόδρομους και του ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη.

Εθνικό «στοίχημα»

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το εθνικό «στοίχημα» όμως είναι πριν και μετά τις εκλογές. Τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να δεσμευθούν ότι θα αλλάξουν ύφος και επίπεδο αντιπαράθεσης. Θα δουλέψουν από κοινού, έστω διαφωνώντας αλλά λειτουργικά, για να δομηθεί η επόμενη Ελλάδα. Θα πρέπει να προεξοφληθούν κοινοί στρατηγικοί στόχοι, όχι μόνο στη διεθνή πολιτική ή την άμυνα. Αλλά απέναντι και στη διαφθορά, την απόκομματικοποίηση του κράτους,
Τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να δεσμευθούν ότι θα αλλάξουν ύφος και επίπεδο αντιπαράθεσης
τη θεσμική αναβάθμιση. Ο πρωθυπουργός έδωσε το πρώτο μήνυμα με την ανάρτηση προσωπικού ύφους στο Facebook. Η αντιπολίτευση οφείλει να παρακολουθήσει το σκεπτικό. Η ευθύνη αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αν δεν το αντιληφθεί το Κοινοβούλιο, οι επόμενες πλατείες είναι πιθανόν να μείνουν στην ιστορία ως οι... «πλατείες της φωτιάς».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023.