Στην παρούσα φάση, η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, βρίσκεται σε μια περίεργη καμπή. Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα εμβόλια, με μια ιδιαίτερα σημαντική μερίδα του πληθυσμού να έχει εμπιστευθεί τους επιστήμονες και τους διεθνείς οργανισμούς και να έχει αντιδράσει θετικά. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια άλλη μερίδα του πληθυσμού που, εξαιτίας φοβίας, καχυποψίας, αποδοχής θεωριών «συνωμοσίας», αντιδραστικής ψυχολογίας ή ειδικών συνθηκών στην κατάσταση της υγείας τους, δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία του εμβολιασμού. Η πρώτη κατηγορία, αποδεδειγμένα πλέον, προσβάλλεται από τον ιό δύσκολα. Αλλά, και αν προσβληθεί, ασθενεί πολύ ελαφρά. Η δεύτερη κατηγορία προσβάλλεται από τον ιό πολύ πιο εύκολα. Ασθενεί πολύ πιο βαριά, κάποιοι χρειάζονται Εντατική και δεκάδες την ημέρα πεθαίνουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, πλην του ενδεχομένου μιας απρόβλεπτης, απολύτως θανατηφόρας νεοεμφανιζόμενης μετάλλαξης, μπορεί κάποιος έλλογος παρατηρητής να υπολογίσει ότι σε λίγους μήνες οι Έλληνες, είτε επειδή εμβολιάσθηκαν είτε επειδή θα ασθενήσουν μέσα στον χειμώνα, θα αποκτήσουν αντισώματα απέναντι στον COVID-19. Αυτό που από την αρχή της πανδημίας ονομάσθηκε «ανοσία της αγέλης» θα είναι πραγματικότητα. Αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, τα πράγματα δείχνουν αρκετά απλά, αφού ήδη στο τέλος του τούνελ αχνοφέγγει ένα φως. Με αντικειμενικότητα διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας.

Η Ελλάδα δεν έχει καταστραφεί δημοσιονομικά, οι νεκροί της δεν έφθασαν σε αριθμούς δυσθεώρητους σε σχέση με χώρες πολύ πιο ισχυρές, πλούσιες και με υγειονομικά συστήματα «μεγάλου βάθους», η διαδικασία εμβολιασμού με τις «πλατφόρμες» Πιερρακάκη έσπασαν τη γραφειοκρατία και αποτέλεσαν μοντέλο και πρότυπο διεθνώς, ακόμα και σε σύγκριση με την ανάλογη διαδικασία στις τεχνολογικά κυρίαρχες ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση, με την ενεργό συμμετοχή σε μόνιμη βάση του ίδιου του πρωθυπουργού, πήρε μέτρα με σωστή στρατηγική στον πρώτο κύκλο της πανδημίας, επιλέγοντας και οργανώνοντας τα lockdowns -σοκ για τη συνήθη καθημερινότητα όλων- , διατηρώντας την κατανάλωση και την οικονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με κρατική επιδότηση σε ανεκτά επίπεδα, αφού οι αποταμιεύσεις, άλλωστε, αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 20 δισ. ευρώ.

Στον δεύτερο και τον τρίτο κύκλο της πανδημίας, με τακτικές και διορθωτικές κινήσεις η κυβέρνηση κράτησε τα επίπεδα επιπτώσεων της πανδημίας σε λογικά όρια, άλλοτε με πιο επιτυχημένα μέτρα και τοπικά lockdowns και άλλοτε με λιγότερο επιτυχημένες επιλογές. Πάντως, απολογιστικά, ο τουρισμός δούλεψε το φετινό καλοκαίρι πάνω από κάθε πρόβλεψη και οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τέλος του δραματικού 2021 δείχνουν απολύτως ευοίωνοι.

Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική συγκρότηση διατηρήθηκε σε μια χώρα με τον λαό της ταπεινωμένο και λειτουργικά πτωχοποιημένο από τα μνημόνια χρεοκοπίας, που κράτησαν περίπου μία δεκαετία, υπό ξένη εντολή -ευρωπαϊκή και γερμανική- από την πλευρά των ατυχήσασων σε βάρος μας κεντρικών, ομοσπονδιακών γραφειοκρατιών, με έδρα τις Βρυξέλλες, που απογείωσαν το δημόσιο χρέος της χώρας από το 128% του ΑΕΠ πάνω από 200%.

Τα νοσοκομεία και οι Εντατικές δεν αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους, αλλά και ανθρώπους που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες

Στην παρούσα φάση, το κράτος και η κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν ένα και μοναδικό ζήτημα στο μέτωπο της πανδημίας: Πώς θα κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας με τοπικά lockdowns και μέτρα αποτροπής και προστασίας, γιατί τα νοσοκομεία και οι Εντατικές δεν αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους απέναντι στον COVID-19, που πεθαίνουν ουσιαστικά από επιλογή τους, αλλά και τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες, χρόνιες ή αιφνίδιες, και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ως «παράπλευρες απώλειες». Πέραν αυτού, θα πρέπει να προβληματίσουν, από τη μια πλευρά, οι θέσεις και οι επιθετικές απόψεις μιας «new age», φιλελεύθερης «σέχτας» δημοσιολογούντων, που, σε ένα κρεσέντο αντικοινωνικής συμπεριφοράς και υπαρξιακών αδιεξόδων, προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλεμο εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων, η αδυναμία της Αριστεράς σε πολιτικό επίπεδο να κρατήσει σταθερή και υπεύθυνη στάση και η ατμόσφαιρα στον Βορρά, όπου υπάρχουν τόσο πολλοί που αγαπούν κάθε είδους «σκοταδισμό» και αντίδραση...