Κάθε λαϊκίστικό κόμμα που ανέρχεται στην εξουσία βασίζει την διακυβέρνηση του πάνω σε τρείς πρακτικές, την «κατάληψη» του κράτους, τον «νομικισμό» της διάκρισης και την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών που δεν είναι «δικοί τους».

Και οι τρεις αυτές πρακτικές έχουν στον πυρήνα τους την ίδια γενετήσια θεωρία. Εμείς και μόνο εμείς είμαστε ο «λαός» και οι μόνοι γνήσιοι και νόμιμοι εκφραστές του. Συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να διορίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, να καταλύουμε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ελευθερία του τύπου και εν τέλη να καταπνίγουμε κάθε αντίθετη φωνή που βλάπτει το καλό του λαού, το οποίο στην περίπτωση μας είναι ταυτισμένο με το καλό του κόμματος, αφού εμείς είμαστε ο πραγματικός λαός. Έτσι το κράτος ανήκει στον λαό και ο λαός παίρνει στα χέρια του το κράτος μέσω των μόνων νόμιμων αντιπροσώπων του. Όσοι θέτουν προσκόμματα στη γνήσια λαϊκή βούληση, στο όνομα της αστικής «δήθεν» δημοκρατίας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας, πρέπει να εκδιώκονται. «Για τους φίλους μου τα πάντα, για τους εχθρούς μου ο νόμος». (1)

Οι «σύντροφοι» των ΣυριζΑνελ βέβαια εδώ ατύχησαν και βρέθηκαν στην κυβέρνηση μια χώρας μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν την ευχέρεια να εκτελούν, φυλακίζουν και εξαφανίζουν τους διαφωνούντες μαζί τους, όπως οι ομοϊδεάτες τους Ερντογάν, Πούτιν και Μαδούρο. Έτσι προχωρούν στην επόμενη δοκιμασμένη τακτική. Αυτή του να σπιλώνουν τους διαφωνούντες ως υποστηρικτές του παλιού καθεστώτος, εγκάθετους της παλιάς ελίτ, πράκτορες των ξένων δυνάμεων που θέλουν να βλάψουν το έθνος ή τον λαό (ανά περίπτωση), προδότες της χώρας. Όπως το είχε εκφράσει και παλιότερα ο Πρωθυπουργός μας «κάποιοι Έλληνες δεν είναι και τόσο Έλληνες» αν και η αποτύπωση του Λεχ Κατσίνσκι, πρώην λαϊκιστής Πρωθυπουργός της Πολωνίας, μου άρεσε περισσότερο «Πολωνοί του χείριστου είδους που έχουν την προδοσία στο αίμα τους».

Για την σπίλωση αυτή η κυβέρνηση, οδεύοντας προς τις εκλογές, θα επιστρατεύσει τους πάντες. Ανθρώπους πιστούς στο καθεστώς από τον δημοσιογραφικό, ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό χώρο. Ανθρώπους που χωρίς καμία αιδώ θα κατηγορήσουν όλους εμάς για ατομισμό, ελιτισμό, νεποτισμό κλπ. Ως τώρα δεν δίστασαν να μας κατηγορήσουν πως εμείς οι αντιδρώντες στο καθεστώς χρήζουμε ψυχιατρικής έρευνας, με εκείνον τον συμπαθέστατο καθηγητή ψυχιατρικής που προσπάθησε με ένα άρθρο του να υπερασπιστεί το καθεστώς χωρίς ταυτόχρονα να γελοιοποιηθεί ως ακαδημαϊκός. Ποιος ξέρεις, ίσως φοβούμενος μην βρεθεί σε κάποιο γκούλαγκ να σπάει πέτρες.

Δυστυχώς δεν αρκεί η προσπάθεια μας να αποκαλύψουμε την απάτη και την διαφθορά των λαϊκιστών για να τους συντρίψουμε ολοκληρωτικά. Πρέπει, στον χρόνο που απομένει ως τις εκλογές, να καταδείξουμε πως η διαφθορά, η έλλειψη δημοκρατικής λογοδοσίας, ο καθεστωτισμός και ο συγκεντρωτισμός των λαϊκιστών θα αποβούν εις βάρος όλων των πολιτών. Εις βάρος όλου του λαού. Είναι καθήκον μας.

Υ.Γ. την παραπομπή την πρόσθεσα για να πικάρω τον, συμπαθέστατο κατά τα άλλα, καθηγητή που είχε μια στο άρθρο του ώστε να του προσδώσει περισσότερο κύρος.

(1) Kurt Weyland «The Threat from the populist left», Journal of Democracy τεύχος 24–2013

* Ο Μενέλαος Σπυράκος είναι Commercial Director εταιρίας τεχνολογίας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας