Συκοφαντία, λάσπη, σκευωρία.Την άθλια αυτή κλιμάκωση μιας διαδρομής που ακολουθούν οι μικροί και οι μικρόψυχοι, οι δειλοί χωρίς ικανότητες και επιχειρήματα, επιστράτευσε ο ίδιος ο Τσίπρας και το συνάφι του για να αποπροσανατολίσει την προσοχή των ελλήνων πολιτών από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ζουν και από τα σοβαρότερα που έρχονται.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι ανοησίες που βλέπουμε με τους μάρτυρες, θα καταπέσουν. Αποτελούν μια σκευωρία επικίνδυνη, που δυστυχώς δείχνει ότι η σημερινή ανώτατη δικαστική εξουσία δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη και αυτό αποτελεί σοβαρή θεσμική εκτροπή.

Δεν θα σταθώ στα γεγονότα, τα οποία άλλωστε θα εξελιχθούν και στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα φανεί. Προσωπικά πιστεύω ότι όλο αυτό είναι σκευωρία και ότι οι άνθρωποι που σήμερα σπιλώνονται για τις εκλογικές ανάγκες του κ. Τσίπρα, θα δικαιωθούν απόλυτα. Η πεποίθηση αυτή, ειδικά για τον Άδωνη Γεωργιάδη, μεταβάλλεται σε βεβαιότητα, δεδομένου ότι τον γνωρίζω καλά προσωπικά και ξέρω από πρώτο χέρι το ήθος του και την ακεραιότητά του.

Θέλω να επισημάνω το βαθύτερο πρόβλημα αυτών των πρακτικών. Το όποιο δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι πολίτες πιστεύουν εύκολα τα ψέμματα κατά της ηθικής των πολιτικών. Για αυτό και οι πρακτικές αυτές πετυχαίνουν το στόχο τους βραχυπρόθεσμα και εξυπηρετούν την Μακιαβελική λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Έτσι όταν κάποιος στερείται επιχειρημάτων και ικανοτήτων, καταφεύγει με ευκολία στην πεπατημένη! Λάσπη στον ανεμιστήρα, για να απευθυνθεί όχι στη λογική, αλλά στο θυμικό και να επενδύει στο στερεότυπο ότι όλοι οι πολιτικοί τα «παίρνουν»… Έτσι το στερεότυπο γίνεται πιο ισχυρό και το το επίπεδο του δημόσιου βίου πέφτει.

Σε αυτό πρέπει να μπει φραγμός το συντομότερο. Αν δεν μπει, τόσο το στερεότυπο ότι οι πολιτικός κόσμος στερείται ηθικής θα ισχυροποιείται, τόσο ο κόσμος θα είναι ευάλωτος στο λαϊκισμό και τόσο το πολίτευμα θα είναι ευάλωτο στην εκτροπή.

Πολύ φοβάμαι ότι αρκετοί αρέσκονται στην ιδέα να αφήσουν λίγο μελάνι, λίγο λάσπη. Εδώ όμως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Ή ο πολιτικός κόσμος, θα πατάξει το φαινόμενο, ή θα επιλέξει να το ανέχεται για να το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Αν όμως δεν το πατάξει, να τα αποτελέσματα. Ο κόσμος εύκολα πιστεύει κατηγορίες, και ο σημερινός σκευωρός, βάζει υποθήκη να είναι το αυριανό θύμα.

Οι αντιμετώπιση των σκευωρών και των συκοφαντών δεν γίνεται με άλλες συκοφαντίες και λάσπη εναντίο τους. Χρειάζεται μηδενική ανοχή στους σκευωρούς, μηδενική ανοχή στις πρακτικές τους, παραδειγματική τιμωρία για όσους αποδεικνύεται ότι χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους. Τιμωρία για τα πολιτικά πρόσωπα θα πει, να χάσουν οριστικά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Τέτοια ισχυρή βούληση δεν υπάρχει σήμερα. Προσωπικά έχω δεχθεί ωκεανούς λάσπης και γνωρίζω τι περνάνε σήμερα οι θιγόμενοι. Όμως κάποιοι από αυτούς, όταν μπορούσαν δεν έβαλαν εμπόδια σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν αυτές τις πρακτικές, αλλά επέλεγαν να φωτογραφίζονται χαμογελαστοί μαζί τους..

Το φαινόμενο είναι σοβαρό. Θέλει ισχυρή βούληση, σταθερή στάση απέναντι στους σκευωρούς, ισχυρές θεσμικές παρεμβάσεις. Διαφορετικά θα διαβρώνει την κοινωνία μας και τελικά τη δημοκρατία μας.