ΕΝΑ ΑΠΟ τα βασικά ερωτήματα των δεύτερων εκλογών είναι αν θα υπάρξει επανάληψη του αποτελέσματος που καταγράφηκε στις πρώτες. Αν οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν την ψήφο τους. Τα στοιχήματα είναι προφανή. Για τη ΝΔ να ξαναγράψει το «4» μπροστά στο ποσοστό της και ει δυνατόν να το αυξήσει έστω κατά τι. Ο πήχυς είναι ψηλά. Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, όμως, έχει περιθώρια διακύμανσης, δίχως να διακινδυνεύει την αυτοδυναμία, αλλά αναλόγως του ποσοστού της, του αριθμού των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και του ποσοστού που θα μείνει εκτός, θα εξαρτηθεί το εύρος της αυτοδυναμίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές είναι υπαρξιακές. Αν «σπάσει» το 20% και υποχωρήσει χαμηλότερα, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Αν αυξήσει τα ποσοστά του ακόμα και λίγο, θα έχει ψευδο-αφήγημα για να κερδίσει χρόνο και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Γνωρίζει βέβαια ότι είναι μάλλον απίθανο και πάντως πολύ δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναποκτήσει κυβερνητική προοπτική. Αυτό που συνέβη πριν από τις πρώτες εκλογές και που συνεχίζει να συμβαίνει με τη φορο-συζήτηση και το αλαλούμ απίστευτων δηλώσεων και ερμηνειών επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι υποψιάζονταν: ότι δεν έχει πραγματικό, επεξεργασμένο πρόγραμμα, αλλά σκόρπια τσιτάτα από την εποχή του αντιμνημονίου και κρυφή ατζέντα φορο-καταιγίδας, όπως αυτή που εξαπέλυσε όταν κυβέρνησε.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ «έχει πάθει» ΣΥΡΙΖΑ… Ενώ υποτίθεται ότι επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά του, ώστε να θέσει τις βάσεις για την επαναφορά του, σε δεύτερο χρόνο, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ -αυτό είναι το τρίτο σημαντικό στοίχημα των εκλογών-, άρχισε να κάνει απανωτά τα ίδια λάθη υπονομεύοντας τη δυναμική που φάνηκε ότι μπορούσε να αποκτήσει. Ψηφοφόροι πασοκικών καταβολών που ψήφισαν ΝΔ για να «σκοτώσουν» τα σενάρια συγκυβέρνησης τρόμου με ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη κ.λπ. και φλέρταραν με την ιδέα στις δεύτερες εκλογές να εξισορροπήσουν το αποτέλεσμα ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ ως πιο σοβαρή προοπτική αντιπολίτευσης, ακούγοντας τα περί φόρων, μάλλον θα το ξαναρίξουν δαγκωτό ΝΔ.

Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εξελίσσεται διαγωνισμός αυτοϋπονόμευσης. Δείχνουν και οι δύο ότι δυστυχώς δεν αποτελούν σοβαρή πολιτική πρόταση, όχι μόνο για κυβέρνηση αλλά ούτε για αντιπολίτευση. Έτσι εξηγείται η ψήφος των πρώτων εκλογών η οποία έστειλε εκκωφαντικό μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θέλει άλλους ερασιτεχνισμούς και επαναστατική γυμναστική. ΕΧΕΙ εξαιρετική σημασία το εξής: Στις πρώτες εκλογές υπήρχαν δύο ισχυρά κίνητρα για να ρίξει κάποιος ψήφο «διαμαρτυρίας», να στείλει «μήνυμα».

Πρώτον, η απλή αναλογική, η οποία δίνει βάρος στη «μικρή» ψήφο, το μήνυμα ακούγεται. Δεύτερον, η βεβαιότητα των δεύτερων εκλογών, η οποία έδινε την ευχέρεια σε όποιον ήθελε να στείλει μήνυμα με την ψήφο του να το κάνει με την ασφάλεια ότι θα διορθώσει μετά και ότι η διαμαρτυρία του δεν θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες. Κι όμως, ψήφισαν «κανονικά», συνειδητά και στοχευμένα, στέλνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στα αποδυτήρια, στη ΝΔ εντολή να κάνει τη δουλειά και προειδοποίηση σε όλους ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και προβλέψιμο. Αυτό το τόσο καθαρό μήνυμα δεν ελήφθη ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, οπότε είναι πιθανό να ξανασταλεί.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3-4/6/2023