Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι υπαρξιακές για αρκετούς. Κόμματα που κινήθηκαν στο όριο και δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, ιδίως αυτά που ήταν μέσα και βρέθηκαν εκτός, όπως το ΜέΡΑ25, είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν για μία τετραετία χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία. Η Εθνική Δημιουργία, έπειτα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες, χαιρέτησε.

Τα κόμματα Μπογδάνου - Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου κ.λπ., που προφανώς δεν θα μπουν, το πιθανότερο είναι ότι επίσης θα χαιρετήσουν. Τον υπαρξιακό αγώνα πολιτικής επιβίωσης όμως θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αισθάνεται ότι το βάθρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον σταθερό. Το ΠΑΣΟΚ, πρώτη φορά μετά τη μνημονιακή καταβαράθρωσή του, βλέπει την πιθανότητα επαναφοράς του στη θέση του δεύτερου κόμματος.

Τα βασικά σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο. Η κακή εκδοχή είναι το σοκ της αβυσσαλέας ήττας να λειτουργήσει περαιτέρω αποσυσπειρωτικά και να σπάσει προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα του 20%, γράφοντας τη μονάδα μπροστά στο ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσει δεύτερη φάση κατακρήμνισης, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αν και πού θα υπάρξει πάτος. Το πιθανότερο είναι όταυτό θα συνοδευθεί από αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρεθεί ante portas ως δυνάμει επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ενδέχεται οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ να τροφοδοτήσουν την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 και αμφότερα να βρεθούν στη Βουλή. Αν, δε, υπάρξει και αύξηση του ποσοστού της ΝΔ, τότε θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και για την ενότητά του.

Μια υπόθεση εργασίας: Η ΝΔ ενισχύει περισσότερο το ποσοστό της άνω το 41%, η Ζωή και ο Γιάνης άνω του 3% και εντός Βουλής, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει δύο μονάδες και φλερτάρει με το 14% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από 20%. Η τέλεια καταιγίδα. Το υπό προϋποθέσεις διαχειρίσιμο σενάριο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά εξισορρόπησης και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθούν πάνω από το 20%, οπότε να δοθεί φιλί ζωής στον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να σκεφθεί τι θα κάνει με το κόμμα-πολυτραυματία. Το ποια από τις δύο τροπές θα πάρουν τα γεγονότα θα εξαρτηθεί από το πώς θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την εναπομείνασα προεκλογική περίοδο. Ήδη ο Πολάκης, οι «ομπρελιστές» και η λοιπή εξωτική πανίδα του κόμματος πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα για πιο σκληρή αριστερή στροφή, οπότε αν τους ακούσει έχει την «κουρτίνα 1», με το πρώτο σενάριο στο τσεπάκι.

Η εξώθηση να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά στην κορεσμένη από Γιάνηδες, Ζωές και Κουτσούμπες αριστερή δεξαμενή είναι σαν να λες σε κάποιον που αιμορραγεί να πέσει σε λίμνη με πιράνχας για να ξεπλυθεί. Το κάνουν επίτηδες για να επιταχύνουν τις εξελίξεις και να αρχίσει η δελφινομαχία; Θα μπορούσε. Διότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κανείς δεν τον περιγράφει (ακόμα) ολόκληρο. Μιλούν για την προβοσκίδα, την ουρά, τους χαυλιόδοντες, όμως μετά τις εκλογές -και αναλόγως του αποτελέσματος- μπορεί να αρχίσουν να στολίζουν την Κουμουνδούρου με ελεφαντόδοντο. Κι ας είναι παράνομο το κυνήγι του ελέφαντα. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/5