Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό. Θα περίμενε κανείς ακριβώς λόγω της εκκωφαντικής ήττας να κάνει αυτό που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όταν δηλαδή έπαιρνε τις δημοσκοπήσεις, έβλεπε ότι αποτυπώνουν επερχόμενη συντριβή και αντί να διορθώσει πορεία, τα έβαζε με τους δημοσκόπους και τα ΜΜΕ, αρνούμενος να πιστέψει ότι πήγαινε κατευθείαν σε εκλογικό παγόβουνο και βύθιση. Κι όμως, ο ιστορικών διαστάσεων πολιτικός κόλαφος δεν ήρκεσε για να τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν στραβές οι δημοσκοπήσεις. Επιμένει να θεωρεί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι. Το ΠΑΣΟΚ που δεν του «κάθεται», το ΚΚΕ που δεν του ρίχνει σωσίβιο (εδώ γελάνε) και κυρίως το εκλογικό σώμα που δεν κατάλαβε τι ψήφισε. Αυτό το τελευταίο είναι σοβαρό. Αν δει κάποιος τη γραμμή που μεταφέρουν οι φίλιοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι προσκείμενες ιστοσελίδες, θα διαπιστώσει καθολική άρνηση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή εκφράζεται με διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις έντασης.

Από ύβρεις, κατάρες και απαξιωτική αντιμετώπιση έναντι ενός κατ’ αυτούς υποδεέστερου διανοητικά εκλογικού ακροατηρίου, που «δεν κατάλαβε τι έκανε», μέχρι βεβαιότητα ότι υπήρξε νοθεία… Μπορεί να φαίνεται γραφικό έως και αστείο, όμως, υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαθύτατα αντιδημοκρατική αντίληψη η οποία αρνείται να συμβιβαστεί με ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν αρέσει. Όπως στον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και στις διαδικτυακές, μιντιακές και άλλες προεκτάσεις του δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να καταψηφίστηκαν επειδή το εκλογικό σώμα απέρριψε την πολιτική τους, τις ιδέες τους, την αισθητική τους, την παρουσία τους, κάτι απ’ όλα αυτά ή όλα μαζί.

Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι είναι. Έτσι συμβαίνει στη Δημοκρατία. Κι όμως, ψάχνουν να βρουν τι φταίει εκτός από τους ίδιους. Τους είναι αδιανόητο να πιστέψουν ότι έχουν λάθος, ότι απορρίφθηκαν πολιτικά. Έτσι, εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά όλον τον ολοκληρωτισμό που είναι εγγενής σε αυτόν τον χώρο, αδυνατώντας να ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή εντολή, σε βαθμό που λένε ευθέως ότι θέλουν να σώσουν τον λαό από την… ψήφο του. «Φοβάμαι για την κοινωνία -ακόμη και για όσους ψήφισαν ΝΔ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Όποιος το βρίσκει αστείο ας το ξανασκεφθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην «εφημερίδα» Απογευματινή στις 25/5/23