Ο χρόνος μπορεί να κλείνει ευχάριστα για την κυβέρνηση, που επιδόθηκε υπερηφάνως σε μια ακόμα κίνηση φιλανθρωπίας της, του 1.000.000 ευρώ της λοταρίας των αποδείξεων.
Η τακτική των φιλάνθρωπων παροχών προς τους πολίτες, που η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική έχει προηγουμένως φροντίσει για τη φτωχοποίηση τους, μαζί με το παραμύθι περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο είναι δύο μείζονα θέματα που απασχολούν σοβαρά την κυβέρνηση.

Για την αντιστροφή της κακής εικόνας της, αλλά και του καθησυχασμού νευρικών βουλευτών της, η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σταθερά στην πολιτική της φιλάνθρωπης παροχολογίας της. Και μπορεί οι Ευρωπαίοι δανειστές να έχουν κάνει τα στραβά μάτια σε αποσπασματικές οικονομικές παροχές-βοηθήματα, χτυπούν όμως καμπανάκι ότι αυτό το κρίσιμο οκτάμηνο του 2018 δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς έρχεται την άνοιξη η τέταρτη και τελική αξιολόγηση, κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να είναι εντάξει σε όλα.

Η υπό επεξεργασία αντεπίθεση της κυβέρνησης είναι ότι «με τις θυσίες του λαού» μέχρι το καλοκαίρι θα έχει δημιουργηθεί το απόθεμα ασφαλείας 16 δισ. ευρώ περίπου, που θα της δώσει την άνεση να πετύχει «την καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο και να αντιμετωπίσει τα «δίκαια αιτήματα» των στερημένων πολιτών.

Ομως «την καθαρή έξοδο», ωραίο παραμύθι για να είναι αληθινό, σχεδόν κανείς, πλην ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, δεν την υποστηρίζει. Και πάντως αυτή την προοπτική δεν την υποστηρίζει ούτε η Κομισιόν, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - το ΔΝΤ παραμένει υπόπτως και δολίως σιωπηλό.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι στον δανεισμό της χώρας, και σε διαφορετικό τόνο, επιμένουν ότι θα χρειαστεί κατ’ ανάγκην ένα είδος προληπτικής πιστωτικής γραμμής -που δυστυχώς θα συνοδεύεται από αυστηρό σύστημα επιτήρησης-, ούτως ώστε οι οίκοι αξιολόγησης, που μέχρι στιγμής κατατάσσουν τη χώρα «στα σκουπίδια», να αποφασίσουν την ικανοποιητική αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Αν η αναβάθμιση αυτή δεν γίνει ικανοποιητική, τότε η χώρα κινδυνεύει να πέσει γρήγορα στα βράχια του ελεύθερου δανεισμού από τις αγορές, με επιτόκια που ακόμα ούτε ορατά είναι ούτε και διασφαλισμένα. Περιττό να αναφερθεί ότι το περίφημο «απόθεμα» που φτιάχνει η κυβέρνηση δεν θα φτάνει ούτε «για ζήτω».

Τελευταία «χαραμάδα χαράς» για την κυβέρνηση θα εμφανιστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ουσιαστικά θα επικυρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί και η ανάλογη δόση.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο ανήφορος.