Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να τελεσφορήσει η παρούσα διπλωματική προσπάθεια για την επίλυση του θέματος των Σκοπίων. Ο άνεμος δείχνει ούριος. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει πρόθυμη να κουβεντιάσει τα της τελικής ονομασίας της. Το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση. Και πρωτίστως ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, ο «παλαίμαχος» διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς.

Ως διά μαγείας, Αθήνα και Σκόπια δείχνουν χαλαρότητα σε ό,τι αφορά «το χτίσιμο» του ονόματος: θα έχει Μακεδονία και κάποιον προσδιορισμό. Κατά προτίμηση γεωγραφικό.
Το πρόβλημα όμως το έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον συγκυβερνήτη Π. Καμμένο να επιμένει πεισματικά ότι αναγνωρίζει ως εθνική θέση μόνον την απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών του 1992, υπό τον Πρόεδρο Κ. Καραμανλή, χωρίς τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» και όχι την τωρινή απόφαση, που αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Η ελληνική αντιπολίτευση -και κυρίως η ΝΔ -επιμένει ότι δεν θα εξετάσει καμία απόφαση αν αυτή δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί και παρουσιαστεί από κοινού από τους δύο συγκυβερνήτες της κυβέρνησης.

Είναι όμως αυτό το μέγιστο πρόβλημα; Οχι βεβαίως. Το μεγαλύτερο και δύσκολο πρόβλημα -για την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα- είναι η δεύτερη προϋπόθεση της ελληνικής θέσης, που είναι η χρήση της συμφωνηθείσας συμφωνίας «έναντι όλων».

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τα Σκόπια δείχνουν επιφανειακώς μια χαλαρότητα σε ό,τι αφορά το τελικό όνομά τους, αλλά προσθέτουν πονηρά ότι η σύνθετη ονομασία μπορεί να χρησιμοποιείται... μόνον από την Αθήνα για τις διμερείς τους σχέσεις. Υπονοώντας σαφώς ότι... το άλλο όνομα, το σκέτο «Μακεδονία», θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται κανονικά από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει διμερώς τα Σκόπια ως «Μακεδονία» - και είναι πολλές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία... Και κατ’ επέκταση και από το ΝΑΤΟ, στο οποίο ελπίζουν να ενταχθούν μέσα στον χρόνο με τη λύση του προβλήματος με την Αθήνα.

Και έτσι το πρόβλημα ξαναγυρίζει στην Αθήνα. Διότι, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι τουλάχιστον οι «μεγάλοι» του ΣΑ του ΟΗΕ και οι διεθνείς Οργανισμοί θα χρησιμοποιούν επισήμως τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, τότε θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.