Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του επιμένει στην «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης και ακόμα ότι δεν στρέφεται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, την οποία δεν αμφισβητεί.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου και κυβερνητικά στελέχη στη συνέχεια πιάστηκαν από τη διατύπωση αυτή του κ. Ερντογάν για να καθησυχάσουν, πρώτα του εαυτούς τους και στη συνέχεια τους Έλληνες πολίτες, ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί ελληνικό έδαφος. Άρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εκτροχιαστεί...

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση μεταφράζει λάθος τον κ. Ερντογάν. Η θέση της Τουρκίας, ανέκαθεν, είναι ότι η Άγκυρα σέβεται τα εδάφη και την ελληνική κυριαρχία που έχουν αποδοθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τουτέστιν, τα έξι μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα. Ουδέποτε όμως η Τουρκία έχει αποδεχτεί την ελληνικότητα των άλλων -μικρών και μεγάλων- νησιών και βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο. Και αυτά ακριβώς τα νησιά (που δεν ανήκουν σε κανέναν σύμφωνα με τις συνθήκες, κατά την Τουρκία) η Άγκυρα θέλει να τα «μοιράσει» με την Ελλάδα. Γι' αυτό και επιμένει στην αναθεώρηση-επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός επαινεί και συμπαρατάσσεται με τον κ. Ερντογάν για τον τουρκικό «σεβασμό» στην κυριαρχία της Ελλάδας, πράττει ολέθριο λάθος. Το λάθος αυτό «στη μετάφραση» δεν δικαιούται να τα κάνει ο πρωθυπουργός, διότι:

- Τα Ίμια, εδώ και μια εικοσαετία, αποτελούν συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

- Στις 1.200 και πλέον διεθνείς αναγγελίες (ΝΟΤΑΜ) που εκδίδει ετησίως η Τουρκία για να υποστηρίξει την παράνομη δέσμευση του Ανατολικού Αιγαίου 365 ημέρες τονχρόνο με αεροναυτικές ασκήσεις της με πυρά, δεν υπάρχει ούτε μία στην οποία να μην αναφέρεται ότι η Συνθήκη της Λωζάννης έχει αποδώσει στην Ελλάδα μόνον τα έξι μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ για τα υπόλοιπα δεν αναγνωρίζει την ελληνική εθνική κυριαρχία. Και γι' αυτό κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται και δεν τηρεί τη Συνθήκη! Έτσι ώστε να έχει στοιχεία ώστε να εφαρμόσει τη Σύμβαση Βιέννης 1969 περί μονομερούς κατάργησης συνθηκών.

Ο πρωθυπουργός επομένως και η κυβέρνησή του δεν δικαιούνται να έχουν τόσο κοντή μνήμη, γιατί οι ίδιοι είναι «μικροί». Στην ηλικία...