Ενώ ο στόχος του προγράμματος ήταν να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, αυτό θα αγγίξει τελικώς το 2,8%, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να βάλει στην άκρη ένα μικρό ποσό «για ώρα ανάγκης» και να μοιράσει πλουσιοπάροχα -με οικονομικά κριτήρια βεβαίως- το υπόλοιπο 1,4 δισ. ευρώ.

Πραγματικά αξιέπαινη η φιλανθρωπική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά εντελώς αλλόκοτη με πραγματικούς όρους οικονομίας, που εξηγείται μόνον ως προεκλογική κίνηση. Και τούτο διότι το υπερπλεόνασμα δεν οφείλεται σε κάποια υπεραπόδοση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αύξηση κερδών και επομένως εσόδων του κράτους από συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική. Το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα μιας ληστρικής φοροεισπρακτικής πολιτικής, αύξησης των εισφορών, μείωσης συντάξεων, εξαφάνισης του ΕΚΑΣ, μείωσης -σε βαθμό φακού μικροσκοπίου- οικογενειακών επιδομάτων, αύξησης του ΦΠΑ και ειδικών φόρων και ό,τι άλλο βάζει ο νους.

Αυτό το υπερπλεόνασμα λοιπόν, αποτέλεσμα ενός μοναδικού οικονομικού μοντέλου-πατέντα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αναγγέλλει ότι θα το αποδώσει πίσω ως βοήθημα εφάπαξ, γιατί μπορεί να «υπερβαίνει τους στόχους της».

Φυσικά με στόχο μόνον αμφίβολα εκλογικά οφέλη, αφού, όπως είναι λογικό, «έχει ταπώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα υπερψηφίσουν αναγκαστικώς το μέρισμα, έστω κι αν φωνάζουν για τον τρόπο απόκτησής του.

Βεβαίως, οι «θεσμοί» δεν θα αντισταθούν σε φιλανθρωπικές κινήσεις της κυβέρνησης, αφού αυτές δεν θα προκαλέσουν ούτε μείζονος σημασίας αντιδράσεις, ούτε αναταραχές. Πολύ περισσότερο διότι έχουν ήδη πάρει από τη φιλάνθρωπο κυβέρνηση αυτό ακριβώς που θέλουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τρίτης αξιολόγησης: την ταχύτατη έναρξη των πλειστηριασμών, έτσι ώστε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης, τα «κόκκινα» δάνεια να μειωθούν κατά 49%, δηλαδή κατά 38,1 δισ. ευρώ, μέχρι το 2019. Κι αυτό για να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες στα επερχόμενα στρες τεστ.

Το «μυστικό» είναι αν θα διασωθούν ή όχι από πλειστηριασμούς μικρο-ιδιοκτησίες μέχρι 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, όπως ψιθυρίζει η κυβέρνηση, αλλά κάνουν πως δεν ακούν οι δανειστές. Αλλά και αν δεν διασωθούν στην πορεία του χρόνου θα έχουν προλάβει να ανταλλαχθούν με εφάπαξ ετήσιο επίδομα από 250-900 ευρώ…

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου