Ημέρα προς ημέρα και δήλωση προς δήλωση, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την προεκλογική καμπάνια της για τις επόμενες εκλογές, τις οποίες έχει το απόλυτο δικαίωμα -και πλεονέκτημα- να κηρύξει όποτε κρίνει η ίδια ότι τη συμφέρει.

Με την έναρξη της γ’ αξιολόγησης και τα φιλικά νεύματα από τους δανειστές ότι δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και απαιτήσεις μέχρι να τελειώσει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση κάθισε μπροστά στον ανάποδο καθρέφτη της και επιχειρεί με ψιμμύθια όλων των ειδών να επανέλθει στην καλή εποχή του 2014, όταν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες για να μην υλοποιήσει τίποτα.

Το μεγάλο όπλο της είναι και πάλι οι υποσχέσεις όλων των ειδών προς όλους, μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, απελευθερωμένο από μνημόνια «ελέω Τσίπρα».

Αυτήν τη φορά όμως η κυβέρνηση Τσίπρα λέει ενσυνειδήτως ψέματα.

Και τούτο διότι η χώρα, έστω και «καθαρή» (;) από μνημόνια, θα παραμείνει χειροπόδαρα δεμένη, συνολικά μέχρι το 2060, με τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2016, προκειμένου να κλείσει την προηγούμενη αξιολόγηση. Ήτοι, «υποχρεωτικό» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια, με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου και 2% μέχρι το 2060.

Το φοβερότερο όλων είναι ότι η χώρα, έστω και «καθαρή» από μνημόνια, θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τον δαίδαλο των νόμων των μνημονίων, δηλαδή θα παραμείνει χειροπόδαρα δεμένη και η επόμενη γενιά.

Τα τρομερά αυτά πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα έχει βασίσει κατεξοχήν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των έντιμων και συνεπών φορολογουμένων.

Με συνειδητή επιλογή της.

Επιχειρεί από τώρα να προσθέσει, κλείνοντας πονηρά το μάτι, πως όλη αυτή η κατάσταση «είναι προσωρινή» (!) και πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επανεκλεγεί, θα μπορέσει να ξανατουμπάρει τα πράγματα, όπως αυτός ξέρει.

Για την ώρα όμως η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από τους θυμωμένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του να ξανανοίξουν την παλάμη τους, όχι με το σήμα του θυμού, αλλά με το σήμα της επαιτείας, αφού υπόσχεται -μόνη της, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών- ότι θα χαρίσει στους οικονομικά και κοινωνικά αναξιοπαθούντες το «αστρονομικό» ποσό του 1 δισ. περίπου από το φετινό πλεόνασμα, που δημιούργησε η κυβέρνηση ξεζουμίζοντας τους πάντες αδιακρίτως, με βάση την αλλόκοτη οικονομική πολιτική της.