Η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα δεν περιόρισε, ούτε καν άμβλυνε την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο, τουναντίον την έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο. Και τούτο γιατί κατά τη διάρκεια της ελληνικής επίσκεψης, η Τουρκία με χαρακτηριστικές κινήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο επιχείρησε για μια ακόμα φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο να «απαγορεύσει» στην Αθήνα να στηρίζει και να εφαρμόζει τα κυριαρχικά και άλλα συμφέροντά της στο Αιγαίο, όχι προφορικώς, αλλά με μόνιμες ασκήσεις και πτήσεις με πυρά, σε όλη την περιοχή.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε παρορμητικώς ούτε με επίδειξη δύναμης, που δεν συμφέρει κανέναν.

Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δείχνουν να ζουν στη χώρα της Αλίκης των Θαυμάτων, σε ό,τι αφορά στη δυσμενή εξέλιξη των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να κρατήσουν ανοικτό τον διπλωματικό δίαυλο επικοινωνίας, που δεν αποδίδει κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, αφήνοντας την Αγκυρα ελεύθερη να αλλάζει συνεχώς τους όρους του παιχνιδιού, εν τοις πράγμασι, στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου. Δηλαδή, να δεσμεύει μεγάλες περιοχές 365 μέρες τον χρόνο, αμφισβητώντας την ελληνικότητα των νήσων και της ελληνικής κυριαρχίας, που βρίσκεται υπό τουρκική «επιτήρηση» μέσω τουρκικών ασκήσεων με πυρά…

Για τη δυσμενή αυτή κατάσταση, την ευθύνη φέρουν οι προ-μνημονιακές κυβερνήσεις, που στο διπλωματικό πεδίο επέδειξαν τρομερή ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προφορικών -τότε-τουρκικών προκλήσεων (πριν και μετά τα Ιμια), που καταλήγουν τώρα σε έμπρακτες απειλές, που πρέπει να αντιμετωπίσει η αδύναμη, μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η οποία ακολουθεί και αυτή την πεπατημένη των προηγούμενων. Κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει πραγματικά στο Αιγαίο και επιχειρεί να συντηρήσει «την ηρεμία» μέσω ανταλλαγής -υποδειγμένων- επισκέψεων στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Ετσι, η κυβέρνηση πρόκειται να υποδεχθεί στο τέλος του μήνα τον κ. Ερντογάν, «έναν σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας», κατά τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Που θα κουβαλήσει μαζί του τους φακέλους των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων που αφορούν στο Αιγαίο.