Με οπισθοχρονική φαντασία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιμάχονται μεταξύ τους για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, με την οποία δεν διαφωνούν ουσιαστικώς. Ειδικά η ΝΔ είχε θέσει το 2008 απαίτηση αναβάθμισης των F-16 και την ίδια θέση υποστηρίζει ακόμα και σήμερα, 10 χρόνια μετά, όταν η αναβάθμιση των F-16 έχει γίνει... ληγμένη κονσέρβα.

Κυβέρνηση και ΝΔ επομένως συμφωνούν με την απόφαση-ληγμένη κονσέρβα και διαφωνούν στο ποσό της αγοράς της.

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι άπαντες υποβαθμίζουν, αν δεν αγνοούν, ότι με την προμήθεια από την Τουρκία των F-35, τον Ιούνιο του 2018, η απαίτηση αναβάθμισης των ελληνικών F-16 παύει πλέον να υφίσταται. Οι υποστηρικτές της αναβάθμισης των αεροσκαφών, χωρίς ταυτόχρονα να απαιτούν αυτή να συνοδεύεται και με κάτι άλλο, που θα καθιστά τα F-16 αποτελεσματικά απέναντι στα τουρκικά F-35, αρέσκονται στο παιχνίδι της τυφλόμυγας:

Και τούτο διότι, είτε είναι αναβαθμισμένα είτε όχι, τα F-16 δεν θα βλέπουν μπροστά τους τα τουρκικά F-35, τα οποία θα αλωνίζουν αόρατα στο Αιγαίο.

Η ανισότητα αυτή θα παρέχει στον κ. Ερντογάν το πλεονέκτημα να επιβάλει στην Ελλάδα όλες τις μέχρι σήμερα διεκδικήσεις του εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας -και όχι μόνο-, να εκβιάζει και να στερεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση την πολιτική ανεξαρτησία της. Η αναθεώρηση των Συνθηκών ή η εφαρμογή των υφισταμένων, καθώς και των Συμβάσεων, θα γίνεται με την απειλή των F-35, τα οποία το ελληνικό πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με την αναβάθμιση-ληγμένη κονσέρβα, και μάλιστα δύο φορές ληγμένη, γιατί στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα 10 αναβαθμισμένα F-16 θα παραδοθούν στην Π.Α. από το 2020.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, τα στρατηγικά ελληνικά οπλικά συστήματα, το Mirage 2000 και το F-16, θα καταστούν αναποτελεσματικά, διότι τα F-35, με τέσσερα εσωτερικά βλήματα ΑΒΡΑΜ έκαστο (επομένως κι αυτά αόρατα από τα ραντάρ), θα μπορούν να αναχαιτίζουν τα ελληνικά αεροσκάφη από την απογείωσή τους.

Με αυτά τα δεδομένα δημιουργούνται σκέψεις για αλλαγές και στο δόγμα επιχειρήσεων των Ε.Δ., εφόσον τα αόρατα F-35 δεν θα έχουν καμία ανάγκη να εμπλακούν σε κλειστές αερομαχίες (στις οποίες υπερτερούν οι Έλληνες πιλότοι, αφού έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν αεροσκάφη από απόσταση 100 χλμ.).