Χαρούμενος βγήκε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από το γραφείο της κυρίας Λαγκάρντ, αφού διαβεβαίωσε ότι συμφώνησαν σε όλα.

Αλλά ποια είναι αυτά τα «όλα»;

Ο κ. Τσίπρας αυτοδεσμεύτηκε πολλαπλώς ότι θα ολοκληρώσει τη γ’ αξιολόγηση στην ώρα της. Αλλά ποια είναι η ώρα της; Σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η λήξη θα είναι στα μέσα Νοεμβρίου. Μερικές ημέρες αργότερα, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αν η αξιολόγηση κλείσει τον Ιανουάριο, θα είναι καλά. Στο μεταξύ, οι δανειστές θα εγκαινιάσουν τις συζητήσεις την άλλη εβδομάδα, ενώ τα 90 και πλέον προαπαιτούμενα έχουν στοιχειώσει στα συρτάρια.

Τα στοιχήματα για την ημερομηνία λήξης της αξιολόγησης θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν όλα τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων, με βάση την προηγούμενη εμπειρία: η προηγούμενη αξιολόγηση, κατά τον πρωθυπουργό πάντα, θα έληγε και αυτή τον Νοέμβριο του 2016. Αλλά αυτή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017 με απάνθρωπα πρόσθετα μέτρα.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός, ως πονηρή πλέον καραβάνα των μνημονιακών διαπραγματεύσεων, απέδωσε τις καθυστερήσεις στη β’ αξιολόγηση στις διαφωνίες Ε.Ε.-ΔΝΤ, αποσιωπώντας ότι η κυβέρνησή του τον ένα μήνα υμνούσε το ΔΝΤ βρίζοντας τους Ευρωπαίους δανειστές και τον άλλο μήνα ακριβώς ανάποδα, έως ότι οι δύο πλευρές των δανειστών συμφώνησαν ερήμην του για τη χώρα.

Χθες βγήκε από το ΔΝΤ αναγγέλλοντας τη συμφωνία για όλα με το ΔΝΤ…

Το δεύτερο στοιχείο συμφωνίας, που κατά την εκτίμησή του απέσπασε ο κ. Τσίπρας από την κ. Λαγκάρντ, είναι η επίσπευση των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται εντελώς, διότι το Eurogroup Μαΐου και Ιουνίου 2017, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ (που προηγουμένως είχε επιβάλει τα μέτρα του 2019-20), αλλά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, έχει καταλήξει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ανοίξει μόνο μετά το τέλος του προγράμματος και αφού η Αθήνα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Πώς λοιπόν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, όταν το πρόγραμμα δεν έχει λήξει, η γ’ αξιολόγηση δεν έχει αρχίσει και η λήξη της παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες;

Το μόνο σίγουρο είναι η εικόνα πρωθυπουργού και κυβέρνησης σε πλήρες άγχος «να τελειώνει» με το μνημόνιο. Το πώς θα γίνουν όλα όσα «ενοχλητικά» προηγούνται δείχνει να μην απασχολεί την κυβέρνηση. Αλλά, όπως είναι γνωστό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.