Την απόφαση να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα δρομολογήσει όπως είπε την τροποποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με πάγια εκπεφρασμένη θέση τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, δεν είχε ληφθεί ένα τέτοιο νομοθετικό μέτρο. Αν ξετυλίξουμε γρήγορα το κουβάρι της ιστορίας από το 2015, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Τα λόγια και η θεωρία είναι εύκολα, η πράξη όμως είναι κάτι το τελείως διαφορετικό…

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο» είχε πει ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Όπως είχε τονίσει η υπουργός, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει θρησκευτικά χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα. «Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», είπε.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντέδρασε σφόδρα. «Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα, πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου. Το Σύνταγμα λοιπόν κανονίζει ποια είναι η πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική παιδεία, ελληνοχριστιανική. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει», δήλωσε από τις Σέρρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Το επόμενο πρωί, η κα Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για …παρεξήγηση. «Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα. Παραποιείται εντελώς», είπε η τότε αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια και παρά τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν άλλαξε. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2018 ο τότε Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέδωσε εγκύκλιο με βάση την οποία η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

Έτσι, πριν από δύο εβδομάδες, ο Νίκος Φίλης έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις «είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό (σ.σ. την αναγραφή του θρησκεύματος) είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν». Ούτε ο ίδιος, φυσικά, ως Υπουργός Παιδείας, ούτε κανένας άλλος από την «πρώτη φορά Αριστερά» έπραξαν κάτι για ένα ζήτημα που ήταν επί δεκαετίες «σημαία» τους…