H απόφαση του Ερντογάν να καταργήσει ένα ιστορικό μνημείο, την Αγία Σοφία, που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης και Ορθοδοξίας, μετατρέποντάς το σε τζαμί, αποτελεί βανδαλισμό, διχάζει και είναι βαθύτατη προσβολή για όλους τους λαούς που θέλουν να συνυπάρξουν σε μια ειρηνική ανθρωπότητα. Με προκλητικότητα και θρασύτητα ο Ερντογάν, ποδοπατώντας τους πάντες και τα πάντα, δεν διστάζει με χυδαιότητα και κανιβαλισμό να ασελγεί στα ιερά σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, προκειμένου να ικανοποιήσει τα διεστραμμένα και κτηνώδη παιδικά του όνειρα. Γι’ αυτό χρειάζεται να αντιδράσουμε σκληρά, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα και όχι με ανεκτικότητα και λιβανίσματα, κύριε Μητσοτάκη. Όσο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι λυπηρό να κωφεύει και να εθελοτυφλεί σε τόσο σοβαρά θέματα και να δείχνει αδράνεια και ανυπαρξία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η κατακραυγή από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να είναι άμεση και σύσσωμη, με απομόνωση και κυρώσεις στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας. Όλοι οι χριστιανοί πρέπει να αντιδράσουμε έμπρακτα σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Να μποϊκοτάρουμε τα τουρκικά προϊόντα και ουδείς να επισκεφθεί την Τουρκία μέχρι ο Σουλτάνος να άρει την παράλογη και φασιστική απόφασή του. Και αυτό πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα, μέσα από διεθνείς επαφές. Για να καταλάβουν οι Τούρκοι ότι πρέπει να σέβονται την πίστη, τον Χριστό μας, τα σύμβολά μας, τη θρησκεία μας. Με μια τέτοια αντίδραση μπορούμε να αποτρέψουμε τις περαιτέρω απρόβλεπτες και άθλιες προθέσεις της λεηλασίας και της προσπάθειας να κρύψουν στο σκοτάδι ακόμα και τις εικόνες της Αγίας Σοφίας που αποτελούν στολίδι του παγκόσμιου πολιτισμού. Η επιθετικότητα, η περιφρόνηση και η απαξίωση του θρησκευτικού μας συναισθήματος, μας προσβάλλει και μας εξοργίζει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει με τη στάση και τη συμπεριφορά του να παρουσιάζεται παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα χωρίς αντίπαλο. Στην πραγματικότητα παίζει με σημαδεμένη τράπουλα. Κάνει ό,τι θέλει με τις ευλογίες του Τραμπ και του Πούτιν. Εισβάλλει στη Συρία, ισοπεδώνει πόλεις, χωριά και θυσιάζει χιλιάδες ζωές, για να παίζει τα παιχνίδια του και να πραγματοποιεί ανήθικες και βαμμένες στο αίμα εμπορικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Ακόμα δεν δίστασε να αποκαθηλώσει το ύψιστο σύμβολο της Ορθοδοξίας και αυτή η κτηνωδία θα τον συνοδεύει για πάντα. Αν δεν υπάρξει σθεναρή αντίδραση, μετά τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει σε εφαρμογή το παρανοϊκό του σχέδιο να κυριαρχήσει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη ο Ερντογάν έχει στρέψει τα βέλη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όμως δεν έχει καταλάβει ο παρανοϊκός Σουλτάνος, ότι οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός με ιδανικά και αξίες που ξέρει να αγωνίζεται και δεν μπορεί να ταπεινώνεται. Όποτε χρειάστηκε, απέδειξαν ότι η ελληνική ψυχή δεν λυγίζει και ειδικότερα όταν του επιτεθεί ο εχθρός και θέλει να του πάρει αυτό που του ανήκει, την πατρίδα. Ο σουλτάνος ως νοσταλγός της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν διστάζει ακόμη να υποβαθμίσει και τον Κεμάλ Ατατούρκ υποστηρίζοντας ότι είχε κάνει λάθη.

Θέλει να κυριαρχήσει στο εσωτερικό της χώρας του στηριζόμενος στον ισλαμικό εθνικισμό. Ο στόχος του είναι να καθιερωθεί ως ο «μπουρλοτιέρης» του πλανήτη, επιδιώκοντας ένα ισχυρό μουσουλμανικό κράτος. Το 1934 έγινε μουσείο η Αγία Σοφία από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Τώρα ο παρανοϊκός Ερντογάν θέλει να το μετατρέψει όχι απλώς σε τζαμί, αλλά σε σύμβολο του μουσουλμανικού κράτους. Με όλα αυτά και τις δηλώσεις αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και παράκρουση, ενώ υποτιμά τους πάντες και τα πάντα κάνοντας το μαύρο άσπρο. Βαπτίζοντας το ψάρι, κρέας. Νομίζοντας ότι δεν τον έχουν αντιληφθεί στις ανακρίβειες και στα ψέματα. Την μια μέρα δηλώνει ότι γίνονται οι εργασίες για την αποκαθήλωση, των πινακίδων και των εικόνων της Αγίας Σοφιάς. Και από την άλλη δηλώνει ότι στις 24 Ιουλίου θα ανοίξει για πρώτη φορά το τζαμί, καλώντας τους μουσουλμάνους να συμμετέχουν στην την προσευχή. Αλλά περισσότερο θέλει να το περάσει εσωτερικό ζήτημα για να το εκμεταλλευτεί προσωπικά δημιουργώντας εντυπώσεις και να εκφωνήσει κήρυγμα. Αυτά είναι τα αρρωστημένα σχέδια του. Απ’ ότι ακούγεται από το περιβάλλον του τον ταλαιπωρεί μία χρόνια ιογενής νόσος και γι’ αυτό οδηγείτε σε αυτές τις ακρότητες και διαστροφές. Έτσι όμως αναδεικνύεται ένας δεύτερος Χίτλερ. Και αν το πράξει, θα έχει το ίδιο τέλος. Εμείς ως Έλληνες θα αντισταθούμε σθεναρά, θα περιφρουρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και που οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αλώβητη. Είναι οι αρχές και οι αξίες που παραμένουν βαθιά ριζωμένες εδώ και αιώνες στη συνείδηση όλου του Ελληνισμού.

*Κώστας Ξυλούρης Επίτιμος πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως