Εκτέθηκε άσχημα την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση έσπευσε να ακολουθήσει, στην υπόθεση του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16. Κακός χειρισμός, βιασύνη, σύγχυση για μια υπόθεση πολύ σοβαρή, που αφορά έναν νευραλγικό τομέα της Αμυνας σε μια περίοδο σοβαρών εξελίξεων γύρω από τη χώρα μας. Περιττό να ειπωθεί το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά όταν τέτοια ζητήματα ευτελίζονται στην πολιτική σκηνή, από αδέξιους πολιτικούς.

Το ζήτημα των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι σε μια μια διαρκώς υπερεξοπλιζόμενη, επιθετική προς την Ελλάδα, Τουρκία συμπίπτει και συνδυάζεται με σημαντικές «παράπλευρες» εξελίξεις:

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς επισκέφθηκε την Αγκυρα - και μάλιστα μετέφερε πρόσκληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου στον Ταγίπ Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα (μια πρόσκληση που επίμονα ζητούσε τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος) και επιπλέον συμφωνήθηκε να συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Φεβρουάριο το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η «νέα» φάση ελληνοτουρκικών συνομιλιών θα εξελιχθεί με καθαρότητα στην πολιτική σκηνή, χωρίς αμηχανίες και «παρασκήνια» που θα οδηγούσαν πάλι σε ασάφειες ή σε «δηλητηριώδεις» εικασίες για το ένα ή το άλλο ζήτημα στην ατζέντα του «διαλόγου» Αθήνας -Αγκυρας.

Για την ώρα η επίσκεψη του κ. Ν. Κοτζιά στην Τουρκία μόνο ερωτηματικά μάς έφερε στην Αθήνα. Αν ληφθούν υπ’ όψιν τα όσα ανακοινώθηκαν, τίποτε το σημαντικό δεν σημειώθηκε στην επίσκεψη (με τουρκική πρόσκληση) του υπουργού Εξωτερικών, παρά μόνο διαπιστώθηκε ότι ΟΛΕΣ οι «σκληρές» θέσεις της Αγκυρας σε ΟΛΑ τα ανοιχτά σε συζήτηση θέματα (Αιγαίο, Θράκη, Κυπριακό) παραμένουν αμετακίνητες. Και επανελήφθησαν στεγνά, σε διόλου φιλικό ύφος, ενώπιον του Ελληνα υπουργού.

Αραγε η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, έγινε με ποιους στόχους; Τι περίμενε να ακούσει ο κ. Κοτζιάς στην Αγκυρα; Τι ήθελε να κουβεντιάσει σε διμερές πολιτικό επίπεδο ο κ. υπουργός με την τουρκική πλευρά, και τι προέκυψε; Και ο κ. Ερντογάν για ποιον λόγο θα έρθει στην Αθήνα προσεχώς. Για μια «βόλτα»; Καλό θα ήταν λοιπόν αν «κάτι» ετοιμάζεται στα ελληνοτουρκικά να μην αρχίσει η κυβέρνηση το «κρυφτό» με την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη