Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ και θα έχουν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό στην Αθήνα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, τότε θα έχει στη διάθεση της η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, όλα τα αναγκαία στοιχεία για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του Κ.Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Πριν να συμβούν αυτά, οτιδήποτε λέγεται για το ζήτημα αυτό ως «κριτική» από την αντιπολίτευση δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτική βάση και μόνο κακό στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας προκαλούν τα όσα βιαστικά, επιδερμικά έως και παιδαριώδη εκτοξεύονται από παράγοντες της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Καλό θα είναι, να αντιληφθούν οι βιαστικοί σχολιαστές του γεγονότος, ότι η εξωτερική πολιτική είναι για όλες τις χώρες ,ακόμα και για τις πιο ισχυρές του κόσμου, μια διαρκής κίνηση ισορροπιών επάνω σ’ ένα πλέγμα εξαναγκασμών .Δεν έχει καμία σχέση με τηλεοπτική «επικαιρότητα» η διεθνής διπλωματία, και δεν είναι οι εικόνες των προσώπων αυτές που μαρτυρούν το τι στ’ αλήθεια συζητήθηκε και τι όχι σε μια συνάντηση κορυφής. Στην προκείμενη περίπτωση, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν πήγε στις ΗΠΑ για να σχολιάσει την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον και να ζητήσει δημόσια δήλωση «καταδίκης» της Τουρκίας απ’ το στόμα του Αμερικανού προέδρου, ούτε και να στήσει «καβγά» βεβαίως με τον Ντονάλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ασκώντας απ’ τη δική του θέση ανταγωνιστικές πολιτικές σύνθετων αμερικανικών συμφερόντων σε πλανητικό επίπεδο, δεν έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί δημοσίως «καταδικαστικά» αυτή την ώρα για την Τουρκία,με την οποίαν εξαναγκάζεται να επιδιώκει σχέσεις ,που δεν θα την απομάκρυναν καθοριστικά από το αμυντικό σύστημα ασφαλείας των Δυτικών.

Αυτά που θα καθορίζουν το βαθμό αποτελεσματικότητας των όσων θεμάτων συζήτησε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι αυτά που ΔΕΝ ανακοινώθηκαν δημοσίως. Και βεβαίως, ο κ.Κυρ. Μητσοτακης έχει υποχρέωση να ενημερώσει σε βάθος τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στις ΗΠΑ στις κατ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στην Αθήνα από αυριο, Παρασκευή. Ετσι κι’ αλλιώς, στην πράξη θα φανεί προσεχώς-ίσως και σύντομα-αν η Αθήνα «πήρε» κάτι ουσιαστικό από τις ΗΠΑ σ’αυτή την δύσκολη φάση των υποθέσεων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας. Και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κριτική τη αντιπολίτευσης για τα «πεπραγμένα» της, στη βάση πραγματικών εξελίξεων.