Η «γιούχα» και τα «ζήτω» τελείωσαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Η συνέχεια θέλει μεγάλη προσοχή, διότι τα αποθέματα πολιτικού χρόνου για «διορθώσεις πορείας» είναι ελάχιστα πλέον για την Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί με γρήγορο ρυθμό και ο πρωθυπουργός δίνει ήδη τα σχετικά δείγματα δουλειάς. Άρα φυσικό και αναμενόμενο είναι τώρα να παίξει αντιστοίχως και η αξιωματική αντιπολίτευση το συνταγματικό ρόλο της για έλεγχο της εξουσίας. «Η πλειοψηφία κυβερνά, η μειοψηφία ελέγχει» έλεγε στη Βουλή ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν δεχόταν «παράπονα» από παράγοντες κυβερνητικούς για την ένταση της αντιπολιτευτικής κριτικής του. Τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή το «κλίμα» δεν ήταν καθόλου καλό και απογοήτευσε πολλούς πολίτες. Η στήλη αυτή δεν επιθυμεί τώρα να αναφερθεί σε ενόχους και σε δικαίους. Άλλο είναι τώρα το κρίσιμο ζητούμενο : Στη σημερινή συγκυρία, θα πρέπει να παίξουν με ιδιαίτερη προσοχή τους ρόλους τους, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αποβάλλοντας παλιές «συνήθειες» τους, με συνείδηση τώρα ότι το οικονομικό και κοινωνικό δράμα της χώρας συνεχίζεται. Και ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας είναι ένα εθνικά απαραίτητο τιτάνιο έργο.

Αντιπαραθέσεις αναπόφευκτα θα υπάρχουν, η Δημοκρατία είναι πράγμα δυναμικό και παράγει εξελίξεις. Αλλά σημαντικό ρόλο, θετικό ή αρνητικό, για την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων θα παίξουν οι πολιτικές συμπεριφορές που θα συνοδεύουν κυβερνητικές αποφάσεις και αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ένα «σήμα» συμπεριφοράς που έγινε απολύτως αντιληπτό στις τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία προ ημερών. Οι «γαλάζιοι» ήταν προσεκτικοί και «ιπποτικοί» προς τους παραδίδοντες .Και οι τελευταίοι στη μεγίστη πλειοψηφία τους ,ανταπέδωσαν αναλόγως ,αποδεχόμενοι απολύτως και με ηρεμία τις αλλαγές που προβλέπει το πολίτευμα της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κάλπη. Αυτό ήταν ένα πρώτο καλό ξεκίνημα, που μακάρι να οδηγεί τα πράγματα σε ένα νέο ύφος άσκησης πολιτικής από κυβερνήσεις και κόμματα. Ας ελπίσουμε ότι «γαλάζιοι» θα λάβουν όλοι στη συνέχεια σοβαρά υπ’ όψη τους την οδηγία του κ. Μητσοτάκη ,επαναφέροντας στη σκηνή την χαμένη σοβαρότητα της ελληνικής πολιτικής .Ας ελπίσουμε και ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφύγει την προηγούμενη παθιασμένη διχαστική ρητορεία της, που και πολιτικά άγονη ήταν και την εκλογική ήττα της δεν απέτρεψε.