Στη Χειµάρρα ο Ελληνας εκλεγµένος δήµαρχος, Φρέντυ Μπελέρης, παραµένει φυλακισµένος µαζί µε τον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος µάλιστα έχει σοβαρό πρόβληµα υγείας.

Η πολιτική του Εντι Ράµα συνεχίζει να είναι επιθετική κατά των Χειµαρριωτών. Τα δύο µεγάλα αλβανικά κόµµατα, το ∆ηµοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, έχουν εκλέξει βουλευτές από την οµάδα των φανατικών Τσάµηδων, οι οποίοι διεκδικούν τη Θεσπρωτία. Παραλλήλως, στο Βόρειο Κόσοβο οι αλβανικές Αρχές αρνούνται τα συµφωνηθέντα δικαιώµατα του σερβικού πληθυσµού και επιχειρούν να επιβάλουν δηµάρχους ψηφισµένους από το 4% των πολιτών. Αυτά και άλλα πείθουν ότι στο µυαλό των Αλβανών ηγετών στα Τίρανα και στην Πρίστινα κυριαρχεί η εθνικιστική ιδεολογία.

Η Ελλάς επιθυµεί την αρµονική συνύπαρξη και τις φιλικές σχέσεις µε όλα τα γειτονικά κράτη, αλλά µπορεί και πρέπει να λάβει επιπρόσθετα µέτρα για την προστασία των Βορειοηπειρωτών και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ηδη έχει ανακοινωθεί -και ορθώς -ότι η προσέγγιση της Αλβανίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσµούς εξαρτάται από τον σεβασµό των δικαιωµάτων των Ελλήνων.

Προτείνω επίσης τις ακόλουθες κινήσεις:

  • Να παραµείνουµε σταθεροί στη θέση µας ότι δεν αναγνωρίζουµε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Αν αλλάξει τώρα αυτή η θέση, θα δοθεί η εντύπωση ότι επιβραβεύουµε την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.
  • Να δραστηριοποιηθεί πάλι ως αυτόνοµος πόλος στην πολιτική ζωή της Αλβανίας το Κόµµα της Ενωσης για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα (ΚΕΑΔ), το οποίο εκφράζει την ελληνική µειονότητα. Η σύµπραξή του µε τα δύο µεγάλα αλβανικά κόµµατα δοκιµάσθηκε και δεν επέτυχε. - Πρέπει να αυξηθούν ο αριθµός και η παρέµβαση των βουλευτών που προέρχονται από τη µειονότητα.
  • Να προσεγγισθούν όλοι οι βλαχόφωνοι Ελληνες των περιοχών Αυλώνος, Κορυτσάς κ.ά. και να αισθανθούν το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβερνήσεως. Να ενταχθούν οι εκπρόσωποί τους στο ΚΕΑ∆ και στις δραστηριότητες του εκεί Ελληνισµού. Οι Ελληνες Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου είναι πολυάριθµοι και έχουν προσφέρει τα µέγιστα στο Εθνος. Η Μοσχόπολη, κοντά στην Κορυτσά, υπήρξε προπύργιο της ελληνικής Παιδείας επί τουρκοκρατίας. Κι όµως, σήµερα τους Βλάχους της Αλβανίας προσπαθούν να τους προσεταιρισθούν άλλες βαλκανικές χώρες.
  • Να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα µέτρα, ώστε η απογραφή πληθυσµού που θα γίνει τον Σεπτέµβριο στην Αλβανία να καταγράψει δίκαια και αντικειµενικά την εθνική καταγωγή και το θρήσκευµα όλων των Αλβανών υπηκόων. Θυµίζω ότι πριν από δέκα χρόνια η απογραφή ήταν διαβλητή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν την αποδέχθηκε. Η «Οµόνοια», η επίσηµη οργάνωση της ελληνικής µειονότητας, την κατήγγειλε ως παραχάραξη των πραγµατικών στοιχείων. Πρέπει και στην Αθήνα και στα Τίρανα να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθµός των Αλβανών υπηκόων που δηλώνουν ελληνική εθνική καταγωγή.
  • Να έχουµε πάντα κατά νου τους στενούς δεσµούς του Αλβανού πρωθυπουργού, Ράµα, µε τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν.
  • Να είµαστε προετοιµασµένοι µήπως αυτοί οι δεσµοί εµποδίσουν και πάλι (όπως έγινε µε τη συµφωνία Κώστα Καραµανλή - Σαλί Μπερίσα) τη ρύθµιση των θαλασσίων οικονοµικών ζωνών µεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Η Αλβανία διεκδικεί τα πάντα για τις εκτός συνόρων αλβανικές µειονότητες, αλλά αρνείται τα στοιχειώδη δικαιώµατα της ελληνικής εθνικής µειονότητας. Εχουµε υποχρέωση να στηρίξουµε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισµό µε κάθε νόµιµο και αποτελεσµατικό τρόπο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/6