Το αποτέλεσµα των εκλογών της 21ης Μαΐου έχει αναλυθεί από πολλούς.

Είναι εντυπωσιακό και κατά τη γνώµη µου θετικό για την ελληνική κοινωνία. Συµφωνώ ότι οι ψηφοφόροι αναζήτησαν τον πιο ικανό να κυβερνήσει. Βεβαίως επηρέασε το αποτέλεσµα και η επικοινωνιακή εκστρατεία των κοµµάτων, µε τη Ν.∆. να προβάλλει µια πρόταση για βελτίωση της ζωής και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργεί απαισιοδοξία και αρνητισµό. Πρέπει, όµως, να προσθέσουµε άλλη µία διάσταση: Την ιδεολογική.

Στις 21 Μαΐου κατέστη εµφανής η ιδεολογική υποχώρηση των αριστερών προταγµάτων. Η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να µετακινείται σταθερά προς µια κατεύθυνση την οποία εκφράζει ο ευρύτερος χώρος της Κεντροδεξιάς. Στις εκλογές, ο φράκτης του Εβρου υπερίσχυσε των αντίθετων απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για περιορισµό της παράτυπης µετανάστευσης επικράτησε επί των απόψεων για µετανάστες που… λιάζονται ανεξέλεγκτοι. Η επιθυµία για µείωση των φόρων και των εισφορών κέρδισε τη µάχη από τα νοµοθετήµατα Κατρούγκαλου. Η ανάγκη για ισχυρή Εθνική Αµυνα, για πολυµερείς συµµαχίες, για πανεπιστήµια-χώρους µάθησης νίκησε τις διεθνιστικές ιδεοληψίες και την τάση αποδόµησης της Παιδείας.

Ο Ιταλός µαρξιστής φιλόσοφος Αντόνιο Γκράµσι διαπίστωσε ότι η επικράτηση στον χώρο των ιδεών είναι προϋπόθεση για την επικράτηση στον τοµέα της πολιτικής και της διακυβέρνησης. Πρώτα κερδίζεις την κοινωνία των πολιτών και των ιδεών και µετά οδηγείσαι προς την εξουσία. Μετά από πολλά χρόνια, οι αριστερές ιδέες υποχωρούν συστηµατικά στην ελληνική κοινωνία. Η πλειοψηφία των Ελλήνων στρέφεται προς αντιλήψεις βασισµένες στην εθνική ταυτότητα, την αριστεία, την παιδεία, την αποτελεσµατική διαχείριση των προβληµάτων. Η κοινωνία µας επιθυµεί τον σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, αλλά απορρίπτει τις ακρότητες των δικαιωµατιστών.

Η υποχώρηση των αριστερών ιδεολογηµάτων είναι εµφανής σε όλη την Ευρώπη. Η δηµοκρατική Δεξιά και η Κεντροδεξιά είναι το µέλλον, η Αριστερά είναι το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα ∆ηµοκρατία πήρε περισσότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά των 17-24 ετών. Είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η επισήµανση δηµοσκόπων, την οποία άκουσα σε τηλεοπτική συζήτηση, ότι η νέα γενιά των ψηφοφόρων δηλώνει ενοχληµένη από τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Οι εξελίξεις στη γειτονιά µας καθιστούν επικίνδυνα τα διεθνιστικά ιδεολογήµατα. Στην Τουρκία ο Ερντογάν, ενισχυµένος και ανανεωµένος, περιµένει την επέτειο των 100 ετών από τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου) για να επαναλάβει τις διεκδικήσεις του εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Στην Αλβανία ο Ράµα συνεχίζει την καταπίεση των οµοεθνών µας. Τα Σκόπια δεν εφαρµόζουν τη Συµφωνία των Πρεσπών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Χρειαζόµαστε µια κυβέρνηση η οποία θα προστατεύει τα σύνορα από πάσης φύσεως εισβολείς, που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή µας ένταξη, που θα καλλιεργεί κλίµα ενότητας. Οι Ελληνες στις 21 Μαΐου απέρριψαν τα διχαστικά κηρύγµατα.

Ο Αµερικανός πολιτικός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάµα έγραψε πριν από έναν χρόνο ότι ο φιλελευθερισµός πρέπει να είναι εθνικός και όχι διεθνιστικός. Υπογραµµίζει ότι η φιλελεύθερη δηµοκρατία κάλλιστα µπορεί να συνυπάρξει µε τη διατήρηση του εθνικού κράτους και της εθνικής ταυτότητας.

Θέλουµε και µπορούµε να συνδυάσουµε τον πατριωτισµό µε τον σεβασµό στην ειρήνη και στη δηµοκρατία. Αφήνουµε πίσω τα αριστερά ιδεολογήµατα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/5