Ταγίπ Ερντογάν και Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου τίθενται αντιµέτωποι στις 14 Μαΐου για την προεδρία της τουρκικής ∆ηµοκρατίας, ενώ ταυτοχρόνως θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη γείτονα χώρα.

Σαφώς το αποτέλεσµα µας ενδιαφέρει και µας αφορά. Σπεύδω να επισηµάνω ότι, όποιος κι αν είναι ο νικητής, λίγα πράγµατα θα αλλάξουν στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Τίποτε δεν έχει κριθεί. Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν µικρό προβάδισµα του Κιλιτσντάρογλου, αλλά ας µη βιαζόµαστε. Ολα είναι πιθανά. Μια νίκη του Ερντογάν, έστω και µε µικρή διαφορά, δεν αποκλείεται. Αν παραµείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, θα αξιοποιήσει την επέτειο των 100 ετών από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και θα προωθήσει τη νέα οθωµανική ατζέντα του. Η επέτειος είναι στις 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα σύνορα του 1923 είναι στενά και άδικα. Η σταθερή γραµµή του είναι ότι τα πάντα είναι ανοιχτά για συζήτηση µεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Στην Κύπρο είδαµε ότι προωθεί παράνοµα σχέδια στην κατεχόµενη Αµµόχωστο και υποστηρίζει τη λογική των δύο κρατών. Εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου, είναι πολύ πιθανόν να αµφισβητήσει ή και να ακυρώσει τη συµφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, άρα θα έχουµε αυξηµένες ροές στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά µας. Επίσης, θα έχει την πίεση του εθνικιστικού Καλού Κόµµατος της κ. Ακσενέρ, η οποία τον υποστηρίζει. Αρα δεν προβλέπεται αλλαγή στάσης στα θέµατα Αιγαίου και Κύπρου.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν ως ενδοτικό και υποχωρητικό και του έχει προτείνει να κάνει στα ελληνικά νησιά αυτό που έκανε ο Ετζεβίτ το 1974 στην Κύπρο! Οποιο και αν είναι το αποτέλεσµα, δεν περιµένω αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Ο Ερντογάν είναι εκείνος που τη µετέτρεψε σε ισλαµικό τέµενος και προβάλλει αυτό το γεγονός στην προεκλογική εκστρατεία του. Ο Κιλιτσντάρογλου, επειδή ανήκει στη θρησκευτική µειονότητα των Αλεβιτών, θα θελήσει να δείξει ότι είναι πιστός µουσουλµάνος και όχι χλιαρός στα θρησκευτικά θέµατα. Αρα θα διατηρήσει το καθεστώς του τεµένους.

Η Ελλάς και η Κύπρος πρέπει να είναι προετοιµασµένες για µια ανανεωµένη σειρά διεκδικήσεων, όποιο και αν είναι το αποτέλεσµα των τουρκικών εκλογών. Οι δικές µας επιλογές πρέπει να βασίζονται στη συνεχή διπλωµατική και αµυντική θωράκιση. Να µην τρέφουµε αυταπάτες. Η διπλωµατία των σεισµών δεν θα συνεχισθεί. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουµε για τα εθνικά θέµατα. Επιλέγουµε ποια εξωτερική και αµυντική πολιτική θα ακολουθήσει η πατρίδα µας. Πρέπει να αποφύγουµε περιπέτειες και πειράµατα τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Να διαφυλάξουµε την ευρωπαϊκή µας πορεία ως κόρην οφθαλµού. Να ενισχύσουµε τον φράκτη στον Εβρο και να είµαστε ικανοί να αποκρούσουµε κάθε νέα εργαλειοποίηση παράτυπων µεταναστών. Να διδάξουµε σωστά την Ιστορία µας στα σχολεία, χωρίς εθνική αλαζονεία, αλλά και µακριά από τον εθνοµηδενισµό.

Θεωρώ επικίνδυνη την πρόταση του κ. Τσίπρα να προσφύγουµε στο ∆ικαστήριο ∆ιεθνούς ∆ικαίου για «όλα τα θέµατα». Οχι. Θα πάµε µόνον για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Για κανένα άλλο θέµα. Με προβληµατίζει η αντίληψη του κ. Τσίπρα για τον Ελληνισµό της Κύπρου. Χαρακτήρισε «νατουραλιζέ» τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Στις 21 Μαΐου πρέπει να απορρίψουµε τέτοιες ανιστόρητες αντιλήψεις. Η Ελλάς χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναµη κυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/5