Τι να πιστέψουµε από όσα κατά καιρούς δηλώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράµα; Είναι αντιφατική προσωπικότητα ή σκοπίµως διατηρεί µία διγλωσσία στα θέµατα που αφορούν την Ελλάδα και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα;

Σήµερα εµφανίζεται χαµογελαστός µε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δίνει την εντύπωση ότι θα υπογράψει το συνυποσχετικό για τη ρύθµιση των θαλασσίων ζωνών µέσω του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης. Οµως ταυτοχρόνως διατηρεί στενές σχέσεις µε την Τουρκία, η οποία υποκίνησε την ακύρωση των σχετικών συµφωνιών του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραµανλή, µε την αλβανική ηγεσία. Ο Ράµα ήταν εκείνος που ζήτησε την ακύρωση µέσω του Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου.

Ο Ράµα εµφανίζεται θιασώτης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, αλλά παραλλήλως ευνοεί το σχέδιο της ένωσης Αλβανίας-Κοσόβου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο βήµα για τη Μεγάλη Αλβανία. Ευρώπη και Μεγάλη Αλβανία πώς συµβιβάζονται; ∆εν µας το εξηγεί. Ο Εντι Ράµα δηλώνει ότι σέβεται τα δικαιώµατα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά οι µπουλντόζες στη Χειµάρρα κατεδαφίζουν ή καταπατούν ελληνικές περιουσίες µε δική του εντολή ή µε τη δική του εύγλωττη ανοχή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός µιλώντας προ ηµερών σε δηµοσιογράφο του EURACTIV κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρωπαική Ενωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παρερµηνεία των λεγοµένων του. Πάντως καθαρή συγγνώµη δεν ζήτησε.

Ο Ράµα σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι επιθυµεί τη βελτίωση των σχέσεων µε την Ελλάδα, αλλά συχνά υποστηρίζει τις απόψεις των Τσάµηδων, οι πρόγονοι των οποίων συνεργάσθηκαν µε τους Γερµανούς και Ιταλούς κατακτητές στη Θεσπρωτία κατά τον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο. Ελπίζω η αναβληθείσα επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας να πραγµατοποιηθεί συντόµως. Ιδιαιτέρως να προσέξουµε τη Χειµάρρα, η οποία ενοχλεί τις εθνικιστικές φωνές µέσα στην Αλβανία. ∆υστυχώς, τόσες δεκαετίες µετά την κατάρρευση του κοµµουνιστικού καθεστώτος οι αλβανικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να µην αναγνωρίζουν τη Χειµάρρα ως περιοχή µε ελληνικό πληθυσµό. Πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις των ολοκληρωτικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία, που περιόριζαν τη µειονοτική ζώνη σε 99 χωριά.

Πρέπει επίσης να έχουµε τα µάτια µας ανοιχτά για τη διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσµού στην Αλβανία. Εχει προγραµµατισθεί για φέτος. Η προηγούµενη είχε αµφισβητηθεί από την οργάνωση «Οµόνοια» της Ελληνικής Μειονότητας, διότι δεν προσέφερε εγγυήσεις για αντικειµενική καταγραφή του αριθµού των Ελλήνων. Με λίγα λόγια η Αλβανία αναγνωρίζει 60.000 µέλη της µειονότητας, ενώ η απογραφή που διοργανώθηκε από την «Οµόνοια» κατέγραψε 280.000 Αλβανούς υπηκόους µε ελληνική εθνική συνείδηση και καταγωγή.

Και ένα υστερόγραφο σε όλα αυτά: Πριν από λίγες ηµέρες ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράµ Μπεγκάι, επισκέφθηκε το Βατικανό και ζήτησε από τον Πάπα την αναγνώριση του Κοσόβου. Ετσι θυµηθήκαµε ότι δίπλα στις 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο (Ελλάς, Κύπρος, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουµανία) υπάρχει και ένα µικρό, αλλά σηµαντικό ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το «δεύτερο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια». Και αν είναι επιφυλακτικός ο Πάπας, που είναι ρωµαιοκαθολικός, ακόµη πιο επιφυλακτικοί πρέπει να είµαστε εµείς, που έχουµε άµεσο ενδιαφέρον για την ορθόδοξη χριστιανική κληρονοµιά και τα θρησκευτικά µνηµεία του Κοσσυφοπεδίου που έχουν υποστεί επιθέσεις .

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022