Οσοι διαβάζουν αυτή την στήλη γνωρίζουν την άποψή της σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών και τις απρόοπτες εξελίξεις που μπορεί να φέρει ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό. Πιεσμένη αφόρητα από τους δανειστές η κυβέρνηση «πρέπει» να βρει τρόπους ώστε στο τέλος του μήνα να αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αποτελεί προαπαιτούμενο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Η πρόσφατη απόφαση των συλλόγων συμβολαιογράφων να μην διενεργούν πλειστηριασμούς την επόμενο δίμηνο επικαλούμενοι τα εμπόδια που θέτει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ετσι, αναγκάστηκε να ρίξει και το τελευταίο φύλλο συκής αποκαλύπτοντας πλήρως τον αντιλαϊκό και απάνθρωπο χαρακτήρα της.

Η αρχή έγινε με το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης «ΑΥΓΗΣ» που συκοφάντησε το Κίνημα λέγοντας επί της ουσίας ότι προστατεύει τους στρατηγικούς μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου. Στη συνέχεια ήρθε η κοινή δήλωση των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη οι οποίοι προανήγγειλαν μια αστυνομική και δικαστική επιχείρηση προκειμένου να επιτεθούν ανενόχλητα στις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων. Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις αποτροπής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές κάτω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Στην κοινή δήλωση Τόσκα-Κοντονή διαβάζουμε:

«Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση.Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα αστυνομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν υλοποιούνται άμεσα».

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορούν την άμεση σύλληψη και φυλάκιση των μελών του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Δεν θα χρειάζεται μήνυση για να συλληφθείς και να κρατηθείς! Μιλάμε δηλαδή για έκτακτα αστυνομικά και δικαστικά μέτρα καθ υπέρβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Δεν θα γίνω υπερβολικός μιλώντας για κάτι ακόμα χειρότερο σε σχέση με το Σύνταγμα της χώρας. Σημειώνω απλά ότι τα κυβερνητικά στελέχη ψεύδονται συνειδητά όταν ισχυρίζονται ότι το Κίνημα προστατεύει μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην μπορεί το Κίνημα να τους εμποδίσει. Τα περί σιωπηρής συμφωνίας με τις τράπεζες να γίνονται πλειστηριασμοί για οφειλές πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι εικονική πραγματικότητα. Όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και η εφορία προχωρούν σε προσημειώσεις και κατασχέσεις για πολύ μικρότερα ποσά. Ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού πρώτα αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, μετά τον ΕΝΦΙΑ και τέλος χάνει το σπίτι του από δυο πλευρές: Την τράπεχζα και την εφορία.

Στη δεινή αυτή θέση έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το ψευδεπίγραφο κοινωνικό μέρισμα που προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των πολιτών. Ο πρωθυπουργός που κάποτε φώναζε μαζί με το πλήθος των οπαδών του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» όχι μόνο ετοιμάζεται να τα παραδώσει όλα στις τράπεζες αλλά εκδίδει εφαρμόζει έκτακτα αστυνομικά και δικαστικά μέτρα για να αφοπλίσει το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών που κάποτε στήριζε.

Εννοείται πως η κατά τα άλλα λαλίστατη και θορυβώδης αντιπολίτευση δεν βρήκε να πει λέξη για την κατάσταση αυτή. Σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αξιωματική και Κεντροαριστερή πάνε πάντα μαζί. Οι πολιτικοί σχεδιασμοί των κυβερνητικών επιτελείων μπορεί να μην εμποδίζονται από την ασθμαίνουσα αντιπολίτευση που θα πρέπει να περιμένει για να πάρει τη θέση της στις κυβερνητικές καρέκλες.

Το πολιτικό σκηνικό μπορεί να ανατραπεί όμως την ημέρα που ο δικαστικός κλητήρας συνοδευόμενος ή μη από αστυνομικούς επιχειρήσει να πάρει το σπίτι κάποιου μεροκαματιάρη σε μια λαϊκή γειτονιά. Το σύνθημα που θα ακουστεί τότε θα είναι το ίδιο που έλεγε κάποτε ο νυν πρωθυπουργός: «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»…