Είναι μέρες τώρα που από την πλευρά των τραπεζών, κάποιων συλλόγων συμβολαιογράφων και πρόθυμης μερίδας του Τύπου διακινείται η άποψη πως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αβαντάρει τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν ενώ έχουν να πληρώσουν και ματαιώνει τον πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επιχειρείται έτσι να απαξιωθεί το Κίνημα και να προχωρήσουν οι εκποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών που χρωστούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάποιοι από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές προσπάθησαν να επωφεληθούν από την δραστηριότητα του Κινήματος και τις ματαιώσεις πλειστηριασμών σε ολόκληρη την χώρα που αποτελούν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Το θέμα έφτασε να συζητείται στα χαμηλά κλιμάκια των δανειστών και δεν αποκλείεται να απασχολήσει σοβαρά δανειστές και κυβέρνηση όταν η συζήτηση φτάσει στο ακανθώδες ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Ετσι φτάσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα και όχι το σοβαρότερο: Ότι τα περίφημα distress funds θα μπορούν να αγοράζουν ένα δάνειο (το κάνουν ήδη) στο 10% της αξίας του αλλά ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να το αγοράσει. Πρόκειται για μια κίνηση των τραπεζών, των δανειστών και της κυβέρνησης που παραδίδει τους δανειολήπτες δεμένους χειροπόδαρα στο έλεος των πιο επιθετικών distress funds και τους εξασφαλίζει μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Ας μην νομιστεί όμως ότι οι τράπεζες βγαίνουν χαμένες από την πώληση του δανείου στο 10%. Στα περισσότερα distress funds έχουν μετοχική συμμετοχή οι πωλήτριες τράπεζες. Ετσι θα επιστρέψει στο ενεργητικό τους, πέρα από το 10%, και το ποσό που θα προκύψει από την εξόφληση του δανείου ή την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη. Να ένας σημαντικός λόγος που δεν μπορεί ο οφειλέτης να αγοράσει το δάνειο του στην τιμή που το αγοράζουν τα funds.

Ωστόσο η οργανωμένη διαρροή πως τάχα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αβαντάρει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές έχει τη σαφή σκοπιμότητα να αναστείλει την δράση του. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και τα στοιχεία δείχνουν πως αυτοί που τελικά αποφεύγουν την εκποίηση της περιουσίας τους είναι οι μικροοφειλέτες τους οποίους καταδιώκουν οι τράπεζες Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, δραστήριο μέλος του κινήματος είναι χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πλειστηριασμούς που απέτρεψε το κίνημα την περασμένη Τετάρτη 11Οκτωβρίου:

1. Η ALPHA BANK Διαμέρισμα στο Αιγάλεω για οφειλές 100.000 ευρώ

2. Η Πειραιώς κατάστημα στου Γκύζη για οφειλές 100.000 ευρώ

3. Η Πειραιώς Διαμέρισμα στην Αργυρούπολη για οφειλές 90.644 ευρώ

4. Η Πειραιώς Διαμέρισμα και Αποθήκη στην Βικτώρια για οφειλές 64.184 ευρώ

5. Διαμέρισμα στην Αθήνα για οφειλές 3.798 ευρώ

6. ¼ Διαμέρισμα στην Χαμοστέρνας για οφειλές 1.793 ευρώ

7. Η ALPHA BANK 2 όροφη οικοδομή στα Βίλια για οφειλές 100.000 ευρώ

8. Η Πειραιώς κατάστημα και αποθήκη στο Ίλιον για οφειλές 180.000 ευρώ

9. Η Πειραιώς οικόπεδο στο Πικέρμι για οφειλές 157.000 ευρώ

10. Η ALPHA BANK οικόπεδο στην Αρτέμιδα για οφειλές 144.000 ευρώ

11. Αγρός και αγροικία στη Παιανία για οφειλές 9.996 ευρώ

12. Οικόπεδο στο Γέρακα για οφειλές 14.305 ευρώ

13. ½ Διαμέρισμα και αποθήκη στο Γέρακα οφειλές 27.034 ευρώ

14. ½ Χωράφι στο Κορωπί οφειλές 18.299 ευρώ

15. Η Πειραιώς Διαμέρισμα στο Πειραιά για οφειλές 100.000 ευρώ

16. Η ALPHA BANK οικία στη Σαλαμίνα για οφειλές 250.000 ευρώ

17. Εταιρεία Α.Ε. Διαμέρισμα στη Νίκαια για οφειλές 50.000 ευρώ

18. Η Πειραιώς οικόπεδο στο Διόνυσο για οφειλές 64.688 ευρώ

19.Η Πειραιώς μονοκατοικία στο Γέρακα για οφειλές 187.500 ευρώ

20. Εταιρεία Α.Ε. οικία στη Πεντέλη για οφειλές 27.122 ευρώ

21. Διαμέρισμα ιδιοκτησίας ΑΜΕΑ στο Παπάγου για οφειλές 7.847 ευρώ!!!

Η κυβέρνηση υιοθετώντας αυτή την προπαγάνδα δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διαδίδει ψεύδη που στρέφονται σε βάρος του κινήματος αλλά και σε βάρος του λαϊκού κόσμου που χάνει την κατοικία ή την επαγγελματική του στέγη, κάνοντας λόγο για πλειστηριασμούς μεγάλων περιουσιών.

Τα στοιχεία από τα πινάκια πλειστηριασμών την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου δείχνουν την αλήθεια: 78 κατοικίες, 81 οικόπεδα και 70 επαγγελματικοί χώροι θα επιχειρηθεί να βγουν στο σφυρί. Συνολικά, με τις συγχωνεύσεις πλειστηριασμών, πρόκειται για 165 διαδικασίες, από τις

οποίες τις 131 τις κινούν οι τράπεζες, ενώ κατά 66% πρόκειται για ακίνητα πολύ μικρής αξίας. Πέραν των άλλων καταρρίπτεται και ο κυβερνητικός μύθος πως οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν χρέη πάνω από 300.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του μπορεί να επαίρονται ότι θα βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια το 2018 με το ίδιο τρόπο που θα μας έβγαζαν και οι προηγούμενοι, δηλαδή εφαρμόζοντάς τα. Επιχειρούν να το πετύχουν ρημάζοντας την κοινωνία και αφήνοντας κυριολεκτικά στον

δρόμο χιλιάδες πολίτες, θύματα των πλειστηριασμών. Εφτασαν μάλιστα να συκοφαντούν και να ελεεινολογούν τα κινήματα που κάποτε σαν αέρας τους σήκωσαν και τους εγκατέστησαν στις κυβερνητικές καρέκλες

Τραγούδι: «πουλιά της δυστυχίας» Δ. Σαββόπουλος