Το αν χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κάποιο σύνθετο παίγνιο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ίσως παραμείνει για πάντα στη σφαίρα του αγνώστου καθώς ο ίδιος αρνήθηκε από το βήμα της Βουλής ότι χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη θεωρία στις διαπραγματεύσεις. 

Τα κλισέ «κρίσιμες στιγμές» και «ραγδαίες εξελίξεις» δίνουν και παίρνουν από το απόγευμα της Κυριακής και όπως όλα δείχνουν θα είναι «κρίσιμες» οι στιγμές και «ραγδαίες» οι εξελίξεις, μέχρι τις επόμενες. Η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης και όλου του ελληνικού ζητήματος εν γένει, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη και στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου ο όρος Grexit κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις καθημερινά.

Οι πιθανότητες για μία ηρωική έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με τους κρατούντες είναι μικρές αλλά οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπαράγονται με σταθερό ρυθμό καθημερινά την ίδια ώρα που αυτά τα σενάρια βγαίνουν από επίσημα χείλη, εγχώρια ή ξένα. Πολλοί είναι δε εκείνοι που δηλώνουν υπεύθυνα ότι η Ευρωζώνη είναι θωρακισμένη και προετοιμασμένη για μία τέτοια εξέλιξη. Ισχύει αυτό όμως στην πραγματικότητα, η θωράκιση της Ευρωζώνης αρκεί και για την παγκόσμια οικονομία;

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο και η εξέλιξη του παραμένει απρόβλεπτη. Το ίδιο λοιπόν απρόβλεπτη είναι και η επίδραση ενός Grexit ή μίας κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας όσο μικρή κι αν είναι σε μακροοικονομικά μεγέθη. Σε ένα τέτοιο χαοτικό σύστημα βρίσκει εφαρμογή μία άλλη διάσημη θεωρία. Το φαινόμενο της πεταλούδας. Σύμφωνα με την πιο απλή διατύπωση "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι η πεταλούδα, η Ευρωζώνη ο Αμαζόνιος και η Κίνα η παγκόσμια οικονομία. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και οι παράγοντες πολλοί περισσότεροι.

Μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και ένα Grexit δεν είναι ένα απομονωμένο γεγονός. Θα επηρεάσει μία σειρά από παράγοντες πολιτικούς και γεωπολιτικούς και σε συνδυασμό με την κατάσταση της γύρω περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις και ο όρος απρόβλεπτες δεν είναι κανενός είδους κινδυνολογία. Όπως και στο φαινόμενο της πεταλούδας «μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή» έτσι και ένα συμβάν με την ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές καταστάσεις στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον τις οποίες δεν μπορεί να προβλέψει κανένα μοντέλο. Από την άλλη ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με πλήρη βεβαιότητα πώς θα επηρεάσει την Ευρωζώνη μία τελική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους αφού «Αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της την "λάθος" στιγμή, είναι εξίσου πιθανό να αποτρέψει έναν τυφώνα που αλλιώς θα συνέβαινε»…