Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να επιβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκακιέρα αλλά στέλνει ακόμα ένα μήνυμα. Ο δικομματισμός στην Ελλάδα δεν πέθανε, απλά εξελίχθηκε. Ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος παρά τις έκτακτες ανάγκες, τον μεταβατικό αρχηγό δεν έπαψε να υπάρχει. Ένα κόμμα με παλαιά και φθαρμένα πρόσωπα, πεπερασμένες πολιτικές πρακτικές κατάφερε να σταθεί απέναντι στο «φαινόμενο Τσίπρας». Το ποσοστό των εκλογών μπορεί να μην δικαίωσε τις δημοσκοπικές προσδοκίες αλλά πλέον υπαγορεύει στην Κεντροδεξιά παράταξη την  ανάγκη να μετεξελιχθεί και να κοιτάξει επιτέλους το μέλλον. 

Η διαδικασία της αλλαγής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία σε μία περίοδο που οι εξελίξεις στο μέτωπο Ελλάδας-δανειστών αρχίζουν να τρέχουν είναι μία κίνηση με διπλό ρίσκο. Από τη μία αφήνουν τον Αλέξη Τσίπρα στο παιχνίδι του πολιτικού συστήματος και από την άλλη απειλούν να βυθίσουν την κεντροδεξιά σε μία διαδικασία εσωστρέφειας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αφού την ώρα που ο πρωθυπουργός θα ξεκινάει ξανά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και θα περνάει προαπαιτούμενα στη Βουλή, οι ίδιοι θα ασχολούνται με παρασκηνιακές διαδικασίες που έχουν απήχηση μέχρι την αυλή του σπιτιού τους. Κοντολογίς lose-lose situation για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας έχει ένστικτα πολιτικού killer, αφού δεν δίστασε να σύρει τη χώρα σε εκλογές για να εκκαθαρίσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Σε λίγους μήνες μπορεί να αφήσει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος τους ΑΝΕΛ και να ανοίξει την αγκαλιά του για το ΠΑΣΟΚ αλλάζοντας ξανά την εξίσωση της κυβέρνησης. 

Αν η Νέα Δημοκρατία βυθιστεί σε εσωστρέφεια με ατέρμονες μάχες μεταξύ δελφίνων και διασπάσεις, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα χαριστεί και θα προσπαθήσει να την τελειώσει. Έχει άλλωστε δείξει ότι θέλει να είναι ο μοναδικός παίχτης στο παίγνιο που λέγεται ελληνική πολιτική και είναι στο χέρι των προσώπων που διεκδικούν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αν θα τον αφήσουν να το κάνει. Αν θα τον αφήσουν να περνάει τα νομοσχέδια χωρίς αξιόλογο αντιπολιτευτικό λόγο, αν θα καταστήσουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία φορέα πρωτοπόρων ιδεών και προτάσεων και αν τελικά θα καταφέρουν να εμπνεύσουν τους πολίτες. 

Σε πρώτη φάση πάντως πρέπει να μην επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο μοναδικός παίχτης. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να αλλάξουν τους όρους που ισχύουν τώρα, να αποφύγουν την εσωστρέφεια και να πετύχουν την πρώτη τους νίκη. 

Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε…