Υπερβολικός ο τίτλος; Κάποιος μπορεί να πει, ναι. Κάποιος άλλος μπορεί να υπερθεματίσει και να αρχίσει τις γνωστές υπερβολές για τους δημοσιογράφους κλπ. Ας δούμε όμως πέρα από τη μύτη αυτών των κάποιων, έξω από τα στενά όρια της περιορισμένης αντίληψής τους που επιμένουν να βλέπουν μυωπικά ένα δεντράκι αντί για ένα μεγάλο δάσος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο πρώτος και μοναδικός. Η ομιλία αυτή είναι ιστορική χωρίς κανέναν αστερίσκο και καμία υποσημείωση.

Σε μία ομιλία που κράτησε κάτι παραπάνω από 40 λεπτά της ώρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για όλα εκείνα που συναποτελούν την προσφορά της Ελλάδας στον οικουμενικό πολιτισμό, στην ανθρωπότητα.

Μίλησε για το παρελθόν μας, την ιστορία μας, αναφέρθηκε στον Πλάτωνα και τις επιρροές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία δεν είναι στο «σπίτι» τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία. Μίλησε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, για τη διχοτόμηση του νησιού κάνοντας λόγο για μία «ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την προσφορά του Έθνους μας και για τα δίκαιά του, όχι ως ικέτης αλλά ως αρχηγός ενός ισότιμου κυρίαρχου κράτους. Αναφέρθηκε στη δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ορίζει το ιδανικό πολίτευμα σε όλη της υφήλιο και στην αρετή της «σωφροσύνης» στα ελληνικά. Μίλησε για τον Αριστοτέλη που έγραψε ότι «για τον άνθρωπο, , η ζωή που συμβαδίζει με την λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη, αφού ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα λογική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως μίλησε όχι μόνο για το παρελθόν αλλά για το παρόν και για το μέλλον. Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος, για τον πόλεμο που συνεχίζεται στη γειτονιά μας και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αξία και την αναγκαιότητα της τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στο «δίκαιο της ισχύος» και στον αναθεωρητισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός οριοθέτησε το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να εντάσσονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τους λόγους για τους οποίους Ελλάδα και ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται μακριά αλλά είναι πιο κοντά από όσο φαίνεται στον χάρτη.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο λοιπόν δεν είναι μία συνηθισμένη ομιλία. Είναι το πεδίο ορισμού της Ελλάδας στην εξωτερική της πολιτική, στις συμμαχίες της και ο αναντίρρητος αυτοπροσδιορισμός της στη Δύση και τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο πατέρας της επιστημονικής ιστορίας, Θουκυδίδης, ισχυριζόταν ότι το έργο του για την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου αποτελούσε «κτήμα ες αεί» και προοριζόταν να φανεί χρήσιμο σε «όσους θελήσουν να έχουν ακριβή γνώση των γεγονότων που συνέβησαν και εκείνων που θα συμβούν στο μέλλον, τα οποία, από την πλευρά της ανθρώπινης φύσης, θα είναι όμοια ή παραπλήσια». Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί «κτήμα ες αεί» για όλα τα παραπάνω.